lunes, 5 de abril de 2010

Spice Cake

 Spice Cake

Deze taart heb ik voor het eerst gemaakt met Sinterklaas, en het rook echt verrukkelijk, zo'n heerlijk aroma van (speculaas)kruiden door je hele huis, voor mij een echte winterse geur! :-) De taart heeft veel smaak van zichzelf, je kunt het ook gewoon als cake eten, ik heb er zelf een laag banketbakkersroom in gedaan wat overigens ook heerlijk smaakte.
De taart is met de aangegeven hoeveelheden kruiden behoorlijk pittig, wil je de smaak wat zachter, dan kun je de hoeveelheid kruiden aanpassen volgens de *hoeveelheden. Het recept komt overigens weer uit mijn lijfboek van de Whimsical Bakehouse, de hoeveelheid kruiden heb ik iets aangepast.

255 gram boter
300 gram kristalsuiker
4 grote eierdooiers
375 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
¾ theelepel dubbelkoolzure soda
1 ½ theelepel nootmuskaatpoeder (of *½ theelepel)
1 ½ theelepel kaneelpoeder (of * hetzelfde)
¾ theelepel kruidnagel poeder (of *½ theelepel)
(en * ½ theelepel gemberpoeder toevoegen)
¾ theelepel zout
260 ml karnemelk
4 grote eiwitten
100 gram kristalsuiker

Vet 2 ronde vormen in met een doorsnede van 22 (of 24) cm. Verwarm de over voor op 175ºC. Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn! Doe de suiker en de boter samen in een kom en mix op hoge snelheid totdat het luchtig is. Zet de mixer een standje lager en voeg de 4 eierdooiers toe, mix totdat het goed opgenomen is.
Voeg alle bloem, kruiden, zout, bakpoeder en soda samen in een kom. Mix dan, op lage snelheid, een gedeelte van het bloemmengsel erin en dan een gedeelte van de karnemelk. Zorg dat je niet te lang mixt, net genoeg om alles goed door elkaar te mengen.
Doe de eiwitten in een aparte kom en mix ze totdat ze luchtig en wit beginnen te worden, voeg dan langzaam de suiker toe en mix op hoge snelheid totdat de eiwitten stijve pieken gaan vormen. Vouw daarna de eiwitten voorzichtig door het deegmengsel. Giet dan 2/3 van het beslag in de ene vorm en 1/3 van het beslag in de andere vorm. Bak de meest gevulde vorm zo'n 30-35 minuten, en de andere vorm zo'n 20-25 minuten. Dit kunnen ook, afhankelijk van je oven, rustig 10 minuten meer zijn. Gewoon even testen met een satéprikker of deze er schoon uitkomt.
Laat de kapsel in de vorm zo'n 20 minuten afkoelen voordat je ze eruit haalt, daarna verder in z'n geheel laten afkoelen op een rooster. De smaak van deze kruidentaart wordt nog lekkerder als je het een nachtje goed in huishoudfolie ingepakt laat staan en de volgende dag verder verwerkt.

0 comentarios:

Publicar un comentario