lunes, 5 de abril de 2010

Chocolade Truffeltaart

Chocolade Truffeltaart

Een echte klassieker deze taart, lekker voor bij de koffie/thee maar ook als dessert! Dit is er eentje met met een verrassend lekkere taartbodem en een pittige bite van de koekkruimels in de truffellaag. Je kunt de vulling natuurlijk ook aanpassen, ik zal hier een truffelroomvulling met pure chocola geven en ook eentje van witte chocolade.

Voor het deeg:
75 gram boter
75 gram witte bastersuiker
2 eieren (M), losgeklopt
75 gram zelfrijzend bakmeel
½ thl. bakpoeder
25 gram cacaopoeder
50 gram gemalen amandelen

Voor de truffelvulling:
350 gram pure chocolade
100 gram boter
3 dl slagroom
75 gram koekkruimels
3 el. bruine rum

Vet een springvorm in met een doorsnede van 20 cm. Klop de boter en suiker tot een luchtige massa. Voeg de eieren toe en mix het mengsel goed door. Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de cacao boven een kom. Roer dit samen met de gemalen amandelen door het eimengsel. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart 20 à 25 minuten op 180ºC. Laat de taart verder geheel afkoelen.
Voor de truffellaag verwarm je de chocolade, boter en de slagroom langzaam in een steelpan. Roer dit tot een glad mengsel. Laat het afkoelen en zet het dan 30 minuten in de koelkast. Roer het goed door en zet het nogmaals 30 minuten in de koelkast. Voeg daarna de koekkruimels en de bruine rum toe en nogmaals goed doorroeren. Schep dit mengsel op de taart en zet de taart zo'n 3 uur in de koelkast.

Variatie met witte chocoladetruffellaag:
1 dl slagroom
150 gram witte chocolade, in stukjes
350 gram mascarpone

Voor deze truffellaag smelt je de slagroom met de chocolade in een steelpan. Roer dit tot een egale massa. Laat het mengsel afkoelen tot de massa weer dikker wordt. Roer er dan de mascarpone door en schenk dit mengsel op de taart. Zet de taart in de koelkast en laat zo'n 3 uur opstijven. Heel lekker hierbij is om eerst op de taartbodem een laag gekneusde frambozen te leggen en dan de witte truffellaag erop te gieten.

Tip: Je kunt deze, ozo makkelijke en lekkere taartbodem, ook vullen met bijvoorbeeld een frisse bavarois en daar wat witte of pure chocola overheen raspen. Of als vulling één van de mousses gebruiken die ik bij taartvullingen vermeld heb.

0 comentarios:

Publicar un comentario