lunes, 5 de abril de 2010

Koffiebavarois

Koffiebavarois

Voor de eche koffieliefhebbers! Dit is een recept van Valli Little (oa. culinair redacteur en receptschrijver bij het Austalische magazine Delicous), ik heb ondertussen al een hele verzameling van taartjes en toetjes van haar. Ze maakt hele leuke recepten met grappige accenten, helemaal mijn stijl! ;-) Deze koffiebavarois is een lekker "straf bakkie", wil je het wat zachter van smaak, voeg dan 50 gram melk- of witte gesmolten chocolade toe, voordat je de likeur met gelatine toevoegt. Of maak de variatie van hieronder, een laagje chocoladebavarois gecombineerd met de koffieversie.

6 dl slagroom
1 eetlepel oploskoffie
4 eierdooiers
1 theelepel maizena
80 gram fijne kristalsuiker
6 blaadjes gelatine
60 ml koffielikeur (bv Tia Maria)

Laat de gelatine in een kom met koud water zo'n 10 minuten weken.
Doe de slagroom met de oploskoffie in een steelpannetje en verwarm het al roerende op laag vuur. Doe de eierdooiers met de suiker in een kom en klop het dik en schuimig. Klop ook de maizena erdoor. Giet een beetje van de warme slagroom door het mengsel terwijl je blijft roeren. Giet daarna het eiermengsel bij de overige slagroom in de pan. Verwarm het zachtjes, blijf roeren, totdat de vla bindt (niet laten koken!).
Verwarm de koffielikeur en laat er de uitgeknepen gelatine in oplossen. Giet de koffielikeur nu bij het vlamengsel, en roer goed door. Laat de koffiebavarois circa 4 uur opstijven in de koelkast.

Variatie: ook heel lekker is om van de helft van de ingrediënten een chocoladebavarois te maken. Laat dan de oploskoffie en de koffielikeur weg, en vervang deze door 75 gram geraspte pure chocolade. Doe de geraspte chocolade gelijk bij de slagroom en verwarm het samen. De uitgeknepen gelatine voeg je direkt toe aan de warme vla, even goed roeren.
In de taart doe je dan 1 laagje chocoladebavarois en daarop 1 laagje koffiebavarois, een erg lekkere combinatie! Ook natuurlijk heerlijk als dessert voor een dineetje :-)

0 comentarios:

Publicar un comentario