lunes, 5 de abril de 2010

Kastanje-chocotaart

Kastanje-chocotaart

Ik heb deze taart voor het eerst gemaakt aangezien mijn lief helemaal "into" de kastanjes is en ik het zelf ook heel leuk vind om weer iets nieuws te proberen, het resultaat bleek bijzonder lekker, eigenlijk verrassend lekker :-) De taart heeft van buiten een rustiek uiterlijk maar van binnen is het een fluweelachtige chocolademassa, zachtzoet van smaak, puur genieten! Zelf vind ik het een echte dessert-taart maar de volgende dag bij de thee doet ie het eigenlijk nog net zo goed ;-) Je kunt de taart zonder iets serveren of met een laagje slagroom bovenop bestrooid met cacaopoeder.

250 gram pure chocolade, in kleine stukjes (kies een goede chocolade!)
6 eieren (L), gesplitst
snufje zout
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
435 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
1 eetlepels rum
1 theelepel vanille extrakt
50 gram fijne tafelsuiker
25 gram bruine basterdsuiker

Vet een springvorm in van 24 cm en verwarm de oven op 180ºC. Laat de chocolade au bain marie of in de magnetron smelten. Roer de kastanjepuree en de boter door elkaar en meng er vervolgens de rum, vanille, bruine basterdsuiker, losgeklopte eierdooiers en op het laatst de gesmolten chocolade door. Even met de mixer of de keukenmachine gaat het makkelijkst.
Klop in een grote, schone kom de eiwitten met het snufje zout tot schuim. Doe er beetje voor beetje de suiker bij en klop totdat je een glanzend stevig schuim hebt dat in pieken blijft staan.
Roer nu een flinke eetlepel schuim door de kastanjepuree om het wat losser te maken. Klop daarna het schuim in drie porties door het kastanjemengsel. Giet het beslag in de vorm en bak deze zo'n 50 à 60 minuten totdat de taart gerezen en stevig is. Je kunt even controleren met een satéprikker of het stevig genoeg is, de satéprikker zal er niet helemaal schoon uitkomen door de puree die erin zit. De baktijd is afhankelijk van de ovenwarmte, mijn oven begint veel lager en het duurde bij mij dan ook meer dan 60 minuten voordat de taart gaar was.
Laat de taart zo'n 20 minuten afkoelen in de vorm, zet hem daarna op een rooster. De bovenkant ziet er na het bakken mooi rustiek uit (ja, gebarsten kun je ook zeggen ;-) ), tijdens het afkoelen zal de taart in het midden wat gaan zakken. Je kunt de taart voor het serveren bestrijken met een laag lichtzoete slagroom, ook de kastanjeroom (zie Kerstvullingen) erop is erg lekker. Voor de looks kun je er nog wat gezeefde cacaopoeder over strooien!

0 comentarios:

Publicar un comentario