lunes, 5 de abril de 2010

Notenbavarois

Notenbavarois

Noten en pure chocolade maken van deze luchtige bavarois een heus feestje! De basis is een custard, wel meer werk dus dan alleen slagroom kloppen en gelatineblaadjes uitknijpen maar het resultaat is er ook wel na! Ik heb deze bavarois voor het eerst gemaakt als dessert en zat tijdens, het zeer tevreden, oplepelen ervan, al te denken aan hoe lekker deze zou smaken in een chocoladebiscuit ;-) De hoeveelheid wordt zo'n 6 dl, genoeg voor een ronde taart van 25 cm doorsnede.

3 blaadjes gelatine
75 gram gemengde noten van walnoten, amandelen en hazelnoten
4 dl volle melk
1 vanillestokje, opengesneden
3 eierdooiers
60 gram suiker
50 gram pure chocolade, in stukjes
250 ml slagroom

Week de gelatine in een kom met koud water. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg de noten op de bakplaat en rooster ze in 10 minuten knapperig en bruin. Maal de noten daarna fijn.
Verwarm de melk met het vanillestokje en laat het ongeveer 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit, lekker voor de extra smaak aan de melk.
Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker dik en schuimig. Voeg, al roerende, wat van de warme melk toe. Giet het dooiermengsel bij de hete melk in het pannetje, ook door blijven roeren terwijl je dit doet! Verwarm het zachtjes, blijf roeren, totdat de vla bindt (laat het niet koken!). Neem de vla van het vuur, knijp de gelatine uit en laat deze in de vla oplossen. Voeg de stukjes chocolade toe en roer het goed door totdat het gesmolten is. Laat de vla wat afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel deze met de gemalen noten luchtig door de lobbige vla. Laat de bavarois in circa 3 uur opstijven in de koelkast.

0 comentarios:

Publicar un comentario