lunes, 5 de abril de 2010

Kerstvullingen

Kerstvullingen

Cranberry's en kastanjes zijn voor mij echte kerstvullingen; het prachtige dieprood van de bessen zegt bij alles al "Kerst, Kerst", en de (gepofte) kastanjes zijn puur kerstig jeugdsentiment. Echt verrukkelijk vind ik iets met witte chocolade bij de friszure cranberry's, het liefst een chocolademousse maar een schaaltje chocoladeroom met een flinke dot zelfgemaakte cranberrycompote erop doet het bij mij ook heel goed ;-)
Voor degenen die geen ervaring hebben met kastanjes: het is een hele aardse, nootachtige smaak, ook qua smaak heel duidelijk aanwezig. Kastanjes gaan heel goed samen met chocolade, in het recept hieronder krijgt de chocolade dan ook een zachte kastanjesmaak maar overheerst niet. De kastanjeroom heeft wel een heel duidelijke kastanjesmaak, lekker én fris hierbij is een laag met verse vijgen.
Ook geef ik een recept voor witte chocoladeroom, lekkere luchtige witte chocolademousse en voor de cranberryjam, die werkelijk heel eenvoudig is om te maken, en dus echt niet mag ontbreken.


Kastanjeroom

350 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
75 tot 100 gram bruine basterdsuiker
5 dl slagroom
120 gram gerapste chocolade (melk of puur)
2 eetlepels rum

Klop de slagroom met de rum stijf. Mix de kastanjepuree met de basterdsuiker luchtig en cremig. Klop een eetlepel slagroom door de kastanjepuree om deze wat luchtiger/losser te maken en spatel dan de resterende slagroom en de geraspte chocolade erdoor. Zelf laat ik de vulling een paar uurtjes opstijven, het wordt dan een mooie stevige en egale crème. Deze vulling is overigens het lekkerst bij een chocoladebiscuit.
Lekker hierbij is, zoals hierboven al genoemd, een laag van plakjes verse vijgen of vijgenjam. Ook kun je een laagje doen van de kastanje/chocoladecrème, hierboven de stukjes (gedroogde) vijgen en daarboven de kastanjeroom, tja, zo krijg je wel een echte kersttaart ja ;-)


Kastanje/chocoladecrème

Een verrukkelijk winterse chocoladecrème, ook heel lekker met een laagje van de (kastanje)room erbovenop. Je kunt door deze crème ook stukjes gewelde, gedroogde vijgen spatelen, wel direkt doen als de crème nog zacht is van de warme chocolade.
Ook een heel lekkere jam erbij is de mirabellenjam van Dalfour.

115 gram roomboter, op kamertemperatuur
115 gram basterdsuiker
425 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
225 gram pure chocolade, in stukjes
2 eetlepels cognac

Klop de boter met de basterdsuiker zacht en schuimig. Voeg de kastanjepuree toe, 2 eetlepels per keer en mix goed door. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en roer deze door het kastanjemengsel. Roer ook de cognac erdoor. Laat de vulling een uurtje opstijven in de koelkast.


Witte chocoladeroom

Voor iedereen die de kastanjes niet ziet zitten, dit recept, heel eenvoudig en heel lekker, wat wil je nog meer... behalve dan zelfgemaakte cranberryjam erbij ;-)

200 gram witte chocolade
5 dl slagroom
2 eetlepels cognac (of likeur naar keuze)

Doe 125 ml van de slagroom in een steelpannetje en verwarm het, voeg al roerende de chocolade toe en blijf roeren totdat deze geheel gesmolten is. Klop de overige slagroom met de likeur stijf. Spatel dit mengsel door de wat afgekoelde chocolademassa. Het mengsel is nu vrij vloeibaar, het makkelijkst is om het de avond van te voren te maken, dan is het de volgende ochtend heel mooi stevig geworden.

Tip: Als de witte chocoladeroom je toch te machtig en te zoet lijkt, kun je ook de slagroom vervangen door 250 gram kwark of roomkaas (Philadelphia of Monchou licht en luchtig).

Tip: Ook heel lekker én leuk is om met deze vulling een Büche de Noël te maken. Neem dan als ingrediënten 6 eieren (L), gesplitst, 150 gram suiker, 50 gram cacao en 2 theelepels vanille extrakt.
Klop in een grote, schone kom de eiwitten schuimig, klop er 50 gram van de suiker bij en klop het totdat het schuim in pieken blijft staan.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de overige suiker tot een luchtige crème, doe er het vanille extrakt en de cacaopoeder bij en spatel het er nog even door.
Maak het dooiermengsel wat luchtiger met een paar eetlepels schuim, spatel er dan in gedeeltes voorzichtig het schuim doorheen. Giet het beslag op een bakplaat (bekleedt met bakpapier) en bak het kapsel zo'n 20 à 25 minuten op 180 ºC.
Bestuif een theedoek met cacaopoeder. Stort de cake direkt op het doek en trek het bakpapier ervan af. Rol de cake samen met de theedoek vanaf de korte kant op en laat hem helemaal afkoelen.
Voor het vullen rol je de cake voorzichtig weer af en strijk je de witte chocoladeroom (en cranberryjam!) erover uit. Rol de cake weer op, leg deze met de naad naar beneden op een schaal en bestrijk de bovenkant met opgeklopte ganache of chocoladecrème. Teken met een vork de houtnerven erin en bestrooi met poedersuiker voor het sneeuweffekt. Eventueel nog met wat marsepeinen hulstblaadjes en besjes versieren.


Witte chocolademousse


Een heel lekkere én luchtige mousse, door de meringueschuim die er aan toegevoegd wordt. Erg lekker is om een gedeelte van de mousse wat te laten opstijven, er een laag cranberryjam op te doen en daarboven de volgende laag mousse. Ook verrukkelijk (en ook heel winters ;-) ) is om gedroogde pruimen in grove stukjes te hakken en te laten weken in wat cognac en deze door de mousse te spatelen.

200 gram witte chocolade, in stukjes
2 eetlepels melk
2 dl slagroom
4 eiwitten
4 blaadjes gelatine
75 gram fijne tafelsuiker

Laat de gelatine in een kom met koud water zo'n 5 minuten weken. Smelt de chocolade samen met de melk au bain marie. Roer de slagroom door het chocolademengsel, laat het wat verwarmen en roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door.
Doe de eiwitten en de suiker in een grote kom en zet die op een pan met zacht kokend water. Klop de eiwitten met de mixer tot een stijf, glanzend meringueschuim. Spatel het chocolademengsel voorzichtig door de meringue (en voeg eventueel de cognacpruimen toe). Laat de mousse in de koelkast ruim 4 uur opstijven.


Cranberryjam

Supereenvoudig dit jamreceptje! Cranberry's bevatten van zichzelf al zoveel pectine dat de jam al stijf gaat worden zodra de bessen openbreken, het enige wat je dus hoeft toe te voegen is suiker en voìla... klaar is je overheerlijke zelfgemaakte cranberryjam!

340 gram cranberry's
340 gram suiker

Giet een klein bodempje water in een steelpan en doe daar de bessen en het suiker in. Verwarm het zachtjes totdat de suiker opgelost is, zet het vuur daarna hoog en laat de cranberry's tot moes koken, dit duurt een minuut of 8. Kijk dan even of je de dikte goed vindt, zo niet nog een minuutje erbij, zowel, vuur uit en klaar is de jam! Genoeg voor 3,5 dl jam.

Tip: Zin in kerstige cakejes, gebruik dan het recept van de chocolade/jam-cakejes en voeg deze cranberryjam toe, echt verrukkelijk!

0 comentarios:

Publicar un comentario