lunes, 5 de abril de 2010

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

De gevulde speculaas waar ik groot mee geworden ben! :-) Het recept is nog van mijn oma en heeft een ereplaatsje in het familiealbum, elk jaar met Sinterklaas wordt het gemaakt en als we als we heel zoet geweest zijn ;-) krijgen we het nog een keertje op herhaling met de kerst. Begin wel al minimaal een week van te voren met het maken ervan, hoe langer het intrekt, hoe lekkerder het wordt! Deze hoeveelheid is voldoende voor een springvorm van 24/26 cm doorsnede.

Voor het speculaasdeeg:
120 gram donkerbruine basterdsuiker
180 gram roomboter of margarine
240 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel speculaaskruiden

Meng in een kom de meel, suiker en kruiden en voeg de boter in kleine blokjes toe. Kneed alles samen, eerst tot een fijn-kruimelig geheel, vervolgens tot een samenhangend en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plastic folie. Laat het deeg 3-5 dagen rusten in de koelkast.

Voor de amandelspijs:
150 gram blanke amandelen
150 gram kristalsuiker
1 theelepel citroensap
rasp van 1 citroen
½ klein ei *
2 eetlepels koffiemelk *
* deze laatste twee ingrediënten voeg je toe als je de speculaas gaat bakken

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine of amandelmolentje. Boen de citroen goed schoon en rasp de fijne schil eraf. Meng de amandelen met de suiker, citroensap en citroenrasp, je kunt dit met de hand doen of ook gewoon in de keukenmachine. Bewaar de amandelspijs goed afgesloten in de koelkast minstens 5 dagen voordat je het gebruikt. Zo trekt de smaak goed in! Door de citroenrasp wordt het een lekker fris en citroenig spijsje, heerlijk :-)

De gevulde speculaas bakken:
Laat het speculaasdeeg eerst op kamertemperatuur komen, anders breekt het zo bij het uitrollen. Verwarm de oven voor op 175ºC en vet een springvorm in.
Rol de helft van het deeg uit tot een ronde lap en doe die in de vorm, maak een klein opstaand randje langs de zijkant. Doe het ei en de koffiemelk bij het spijs en roer het wat losser. Verdeel het spijs over het deeg en maak van het overige deeg een tweede ronde lap die je erover legt. Leg bovenop de koek halve amandeltjes en bestrijk alles met een losgeklopt ei. Bak de gevulde speculaas zo'n 40 minuten in de oven. Laat hem helemaal afkoelen in de vorm.

0 comentarios:

Publicar un comentario