lunes, 5 de abril de 2010

Chocoladetaart de Luxe

Chocoladetaart de Luxe

Een chocoladetaart tjsokvol chocolade, pecannoten, in rum geweekte abrikoosjes en koekkruimels. Kortom, ECHTE chocoladetaart en heel geschikt als dessert! Er gaat in dit recept geen bloem en dat kun je proeven, de taart blijft heerlijk smeuïg van binnen. Dit recept komt ook van de Whimsical Bakehouse en volgens de auteurs is dit hun meest gewilde kersttaart, en dat kan ik me helemaal voorstellen ;-)

70 ml donkere rum (of een likeur naar eigen keuze)
300 gram gedroogde abrikoosjes
160 gram pecannoten
1 eetlepel bloem
170 gram roomboter
200 gram suiker
5 grote eieren
170 gram pure chocolade (65% cacaogehalte), gesmolten en even wat laten afkoelen
1 ½ theelepel vanille extract
10 digistive biscuits in kruimels

Begin een avond van te voren en doe de abrikozen en rum samen in een pannetje en laat zo een nachtje staan. Hak de abrikozen met de overgebleven rum in de foodprocessor tot kleine stukjes en laat staan tot gebruik. Hak de pecannoten met de bloem ook fijn, tot hele kleine stukjes en laat ook staan tot gebruik. Maal de 10 biscuitjes ook met de foodprocessor fijn tot kruimels en zet ze in een bakje tot gebruik.
Vet een vorm van 22 cm doorsnede in (een vorm van 24 cm doorsnede is ook prima) en verwarm de oven voor op 175ºC.
Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn. Doe de boter en suiker samen in een kom en mix totdat het er luchtig uitziet. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix goed door. Het mengsel kan er een beetje klonterig uitzien maar dat geeft niet. Voeg vervolgens de gesmolten en wat afgekoelde chocolade en vanille extract toe en mix weer even door. Voeg de fijngehakte pecannoten en biscuitkruimels toe en, als alles goed gemengd is, spatel dan de abrikozenstukjes erdoor. Giet het mengsel in het bakblik en bak ongeveer 40 à 45 minuten of totdat een satéprikker er vrij schoon uitkomt. Het kan wel een kwartier langer duren, afhankelijk van de oventemperatuur. Zelf heb ik na 45 minuten een stuk alufolie op de bovenkant gelegd om verbranden te voorkomen. Let wel goed op dat je de taart niet "overbakt", er mogen een beetje plakkerige kruimels aan de satéprikker zitten bij de test, de taart gaart ook altijd nog een beetje na. Laat de taart afkoelen in de vorm. Nu kun je de taart naar keuze overgieten met ganache of eventueel ook bekleden met marsepein. Het is overigens geen taart om nog te vullen, deze is echt al goed gevuld van zichzelf! :-)

0 comentarios:

Publicar un comentario