lunes, 5 de abril de 2010

Muffins

Muffins

Muffins maken heb ik geleerd van mijn tante uit Nieuw Zeeland, daar maken ze muffins in allerlei formaten en smaken. Voor ontbijt lekkere vanillemuffins met bosbessen, voor de lunch een reuzemuffin van spinazie en kaas en zelfs voor bij de borrel zijn er hartige mini-muffins. M'n tante zou zeggen:Lots of possibilities with the muffins! ;-) Het makkelijke van muffins is dat je eigenlijk niets hoeft te mixen (beter nog: je mag juist niet mixen!), je doet de droge ingedriënten samen, de vloeibare ook apart samen en daarna "vouw" je het even door elkaar. Echt een werkje van niks maar wel met een superresultaat! Muffins zijn trouwens het lekkerst als je ze dezelfde dag eet, mocht je ze willen bewaren, ze zijn super in te vriezen, er gaat niks verloren van de smaak of luchtigheid. Het volgende recept is eigenlijk een basisrecept, hier kun je van alles aan toevoegen; citroenrasp, blauwe bessen, stukjes gehakte pure- of melkchocolade, stukjes appel en rozijntjes, van alles dus :-)

275 g bloem
150 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda (dit heeft wel iets zuurs nodig om zo luchtig mogelijk te rijzen, zoals karnemelk, citroensap of melk met yoghurt)
100 g boter of margarine
2 ½ dl karnemelk (of melk met yoghurt, of melk met citroensap)
2 eieren

Verwarm de oven voor op 190ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Laat de boter in een pannetje smelten en een beetje afkoelen. Doe in een grote kom alle droge ingrediënten. Giet in een maatbeker de (karne)melk, klop er de eieren doorheen en voeg de gesmolten boter toe. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer dit voorzichtig en kort door elkaar. Niet mixen, niet met de garde, gewoon met een houten lepel even voorzichtig door elkaar vouwen. Het mag best een beetje klonterig blijven, dat maakt niet uit. Teveel roeren of mixen maakt de muffins taai, dus rustig aan :-)Voeg als laatste je smaak naar keuze toe, ook even rustig erdoor vouwen. Bak de muffins 20 à 25 minuten en laat ze in het papiertjes afkoelen op het rooster.


Muffins met frambozen en citroen

Dit recept is ook van Nigella Lawson, ze zijn echt verrukkelijk! Heel lekker fris door de citroen, en ja met frambozen lust ik eigenlijk alles ;-)

100 g boter of margarine
200 g bloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
150 g fijne tafelsuiker
snufje zout 1 citroen, het sap en de rasp van de schil
1,2 dl melk (ongeveer) 1 ei (L) 150 g frambozen (verse of diepvries, uit de diepvries gewoon bevroren erdoor doen)

Verwarm de oven op 190ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Laat de boter in een pannetje smelten en iets afkoelen. Roer in een grote kom bloem, bakpoeder, soda, suiker, zout en de citroenschil door elkaar. Giet in een maatbeker het citroensap plus zoveel melk dat je 2 dl vocht hebt. Dit gaat schiften maar dat maakt niets uit. Klop er het ei door en de gesmolten boter. Giet dit mengsel bij de droge ingedriënten en roer kort. Spatel de frambozen erdoor en schep het beslag in de muffinbakjes. Bak de muffins ongeveer 25 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.


Muffins met abrikozen en munt

Dit receptje heb ik gevonden in een tijdschrift, ik heb ze een keertje geprobeerd en gelijk toegevoegd bij m'n favorieten. Heel lekker zo met de munt, limoenrasp en abrikozen erin. Als topping kun je 100 gram witte chocolade smelten (au bain marie of in de magnetron) en dit over de muffins verdelen. Als garnering nog een blaadje munt en een reepje abrikoos en klaar voor de High Tea :-)

200 gram suiker
2 eieren (M)
115 gram gesmolten boter
115 ml yoghurt
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
snufje zout
275 gram bloem
rasp van 1 limoen of citroen
125 gram gedroogde abrikozen
1 bosje munt

Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Smelt de boter in een pannetje en laat een beetje afkoelen. Snij de abrikozen in stukjes. Houd van het bosje munt 12 blaadjes apart en snij de rest in reepjes. Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en soda samen in een kom met een limoen/citroenrasp. Klop de eieren los, giet gesmolten boter en de yoghurt erbij. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer kort. Doe het beslag in de muffinsvormpjes en bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

0 comentarios:

Publicar un comentario