miércoles, 7 de abril de 2010

Stevige botercrème

Stevige botercrème (voor afsmeren)

Voor de vullingen die een dijkje van botercrème nodig hebben, zoals bijvoorbeeld de mousses, zwitserse room, bavarois en slagroom en fruit-vullingen, kun je dit makkelijke recept gebruiken. Het is erg zoet, ik zou het ook echt alleen voor een dijkje en afsmeren gebruiken, niet als vulling voor je taart. Je kunt deze botercrème rustig 2 weken (of tot de houdbaarheid van de boter) bewaren in de koelkast aangezien er verder niets aan toegevoegd is dat kan bederven.

200 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram gezeefde poedersuiker
smaakje naar keuze: vanille-, citroen- of amandelessence. Maar ook bijvoorbeeld Nutella of gesmolten chocolade.

Mix de boter en poedersuiker zo'n 10 minuten op hoge snelheid. Het moet er echt vrij wit gaan uitzien en pieken krijgen zoals je bij de geklopte slagroom ziet. Voeg de essence of andere smaak aan het einde toe en mix nog even goed door. Zelf voeg ik altijd een mespuntje (of iets meer) citroenzuur toe, dit haalt het mierzoete er vanaf.

martes, 6 de abril de 2010

Brownie Cupcakes

Brownie Cupcakes

Dit recept heb ik gevonden op Joy of Baking, de geweldige website van Stephanie Jaworski. Haar website is echt een paradijs voor lekkerbekken! Naast de overheerlijke recepten die ze plaatst, geeft ze ook heel veel informatie over ingrediënten, tips over het maken ervan en altijd een leuk stukje bij de recepten over de oorsprong van het gebak . Kortom, heerlijk om te maken en heerlijk om te lezen!! Stephanie, dank je wel voor al je geweldige recepten en je topwebsite!! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik één van je grootste fans ben geworden!
Je kunt overigens ook een abonnement nemen op haar nieuwbrief, zo krijg je wekelijks de nieuwste recepten gewoon thuis in je maibox ;-)

Dit recept van de brownie cupcakes is heel eenvoudig om te maken, maar het resultaat is werkelijk fantastisch! Je mengt alles in 1 grote kom (ik klop de eieren altijd even apart los, dat vind ik makkelijker werken), je mengt alles samen en het is kla voor de oven! De smaak is chocoloco met net dat beetje plakkerig wat een echte brownie hoort te hebben; echt een goddelijk cupcakeje!!


120 gram pure chocolade (55% of 65%)
113 gram roomboter
250 gram suiker
1 theelepel vanille essence
3 grote eieren (L), losgeklopt
105 gram bloem (geen zelfrijzend)
¼ theelepel zout

Verwarm de oven voor op 170ºC en zet een muffinvorm klaar met 12 papieren caisses erin.

Doe de boter en de chocolade in een glazen schaal en laat het au bain marie of in de magnetron (op laag vermogen) smelten. Laat het daarna iets afkoelen. Doe de suiker erbij en roer het goed door. Voeg de vanille essece ook toe en de eieren en roer weer goed door (gewoon met een houten lepel) totdat je een gladde, zachte (vloeibare) massa hebt. Voeg als laatste de bloem met de zout toe, en roer het rustig door, totdat alle bloem opgenomen is in het mengsel.

Verdeel het beslag met een ijslepel (juslepel of gewoon 2 eetlepels) over de 12 muffinvormpjes. Bak de brownie cupcakes ongeveer 20 minuten. Als je een saté prikker erin steekt moet deze er nog plakkerig uitkomen, niet meer met vloeibaar beslag maar wel nog behoorlijk plakkerig. Als het nog vloeibaar is, laat ze dan 1 minuut langer in de oven en test weer. Laat de cupcakes daarna afkoelen op een rooster. Je kunt ze gewoon zo eten zonder topping, ze zijn echt om je vingers bij af te likken! Ook kun je ze goed invriezen, al hoewel ik vrees dat ze de vriezer niet vaak zullen halen ;-)

lunes, 5 de abril de 2010

Kerstvullingen

Kerstvullingen

Cranberry's en kastanjes zijn voor mij echte kerstvullingen; het prachtige dieprood van de bessen zegt bij alles al "Kerst, Kerst", en de (gepofte) kastanjes zijn puur kerstig jeugdsentiment. Echt verrukkelijk vind ik iets met witte chocolade bij de friszure cranberry's, het liefst een chocolademousse maar een schaaltje chocoladeroom met een flinke dot zelfgemaakte cranberrycompote erop doet het bij mij ook heel goed ;-)
Voor degenen die geen ervaring hebben met kastanjes: het is een hele aardse, nootachtige smaak, ook qua smaak heel duidelijk aanwezig. Kastanjes gaan heel goed samen met chocolade, in het recept hieronder krijgt de chocolade dan ook een zachte kastanjesmaak maar overheerst niet. De kastanjeroom heeft wel een heel duidelijke kastanjesmaak, lekker én fris hierbij is een laag met verse vijgen.
Ook geef ik een recept voor witte chocoladeroom, lekkere luchtige witte chocolademousse en voor de cranberryjam, die werkelijk heel eenvoudig is om te maken, en dus echt niet mag ontbreken.


Kastanjeroom

350 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
75 tot 100 gram bruine basterdsuiker
5 dl slagroom
120 gram gerapste chocolade (melk of puur)
2 eetlepels rum

Klop de slagroom met de rum stijf. Mix de kastanjepuree met de basterdsuiker luchtig en cremig. Klop een eetlepel slagroom door de kastanjepuree om deze wat luchtiger/losser te maken en spatel dan de resterende slagroom en de geraspte chocolade erdoor. Zelf laat ik de vulling een paar uurtjes opstijven, het wordt dan een mooie stevige en egale crème. Deze vulling is overigens het lekkerst bij een chocoladebiscuit.
Lekker hierbij is, zoals hierboven al genoemd, een laag van plakjes verse vijgen of vijgenjam. Ook kun je een laagje doen van de kastanje/chocoladecrème, hierboven de stukjes (gedroogde) vijgen en daarboven de kastanjeroom, tja, zo krijg je wel een echte kersttaart ja ;-)


Kastanje/chocoladecrème

Een verrukkelijk winterse chocoladecrème, ook heel lekker met een laagje van de (kastanje)room erbovenop. Je kunt door deze crème ook stukjes gewelde, gedroogde vijgen spatelen, wel direkt doen als de crème nog zacht is van de warme chocolade.
Ook een heel lekkere jam erbij is de mirabellenjam van Dalfour.

115 gram roomboter, op kamertemperatuur
115 gram basterdsuiker
425 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
225 gram pure chocolade, in stukjes
2 eetlepels cognac

Klop de boter met de basterdsuiker zacht en schuimig. Voeg de kastanjepuree toe, 2 eetlepels per keer en mix goed door. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie en roer deze door het kastanjemengsel. Roer ook de cognac erdoor. Laat de vulling een uurtje opstijven in de koelkast.


Witte chocoladeroom

Voor iedereen die de kastanjes niet ziet zitten, dit recept, heel eenvoudig en heel lekker, wat wil je nog meer... behalve dan zelfgemaakte cranberryjam erbij ;-)

200 gram witte chocolade
5 dl slagroom
2 eetlepels cognac (of likeur naar keuze)

Doe 125 ml van de slagroom in een steelpannetje en verwarm het, voeg al roerende de chocolade toe en blijf roeren totdat deze geheel gesmolten is. Klop de overige slagroom met de likeur stijf. Spatel dit mengsel door de wat afgekoelde chocolademassa. Het mengsel is nu vrij vloeibaar, het makkelijkst is om het de avond van te voren te maken, dan is het de volgende ochtend heel mooi stevig geworden.

Tip: Als de witte chocoladeroom je toch te machtig en te zoet lijkt, kun je ook de slagroom vervangen door 250 gram kwark of roomkaas (Philadelphia of Monchou licht en luchtig).

Tip: Ook heel lekker én leuk is om met deze vulling een Büche de Noël te maken. Neem dan als ingrediënten 6 eieren (L), gesplitst, 150 gram suiker, 50 gram cacao en 2 theelepels vanille extrakt.
Klop in een grote, schone kom de eiwitten schuimig, klop er 50 gram van de suiker bij en klop het totdat het schuim in pieken blijft staan.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de overige suiker tot een luchtige crème, doe er het vanille extrakt en de cacaopoeder bij en spatel het er nog even door.
Maak het dooiermengsel wat luchtiger met een paar eetlepels schuim, spatel er dan in gedeeltes voorzichtig het schuim doorheen. Giet het beslag op een bakplaat (bekleedt met bakpapier) en bak het kapsel zo'n 20 à 25 minuten op 180 ºC.
Bestuif een theedoek met cacaopoeder. Stort de cake direkt op het doek en trek het bakpapier ervan af. Rol de cake samen met de theedoek vanaf de korte kant op en laat hem helemaal afkoelen.
Voor het vullen rol je de cake voorzichtig weer af en strijk je de witte chocoladeroom (en cranberryjam!) erover uit. Rol de cake weer op, leg deze met de naad naar beneden op een schaal en bestrijk de bovenkant met opgeklopte ganache of chocoladecrème. Teken met een vork de houtnerven erin en bestrooi met poedersuiker voor het sneeuweffekt. Eventueel nog met wat marsepeinen hulstblaadjes en besjes versieren.


Witte chocolademousse


Een heel lekkere én luchtige mousse, door de meringueschuim die er aan toegevoegd wordt. Erg lekker is om een gedeelte van de mousse wat te laten opstijven, er een laag cranberryjam op te doen en daarboven de volgende laag mousse. Ook verrukkelijk (en ook heel winters ;-) ) is om gedroogde pruimen in grove stukjes te hakken en te laten weken in wat cognac en deze door de mousse te spatelen.

200 gram witte chocolade, in stukjes
2 eetlepels melk
2 dl slagroom
4 eiwitten
4 blaadjes gelatine
75 gram fijne tafelsuiker

Laat de gelatine in een kom met koud water zo'n 5 minuten weken. Smelt de chocolade samen met de melk au bain marie. Roer de slagroom door het chocolademengsel, laat het wat verwarmen en roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door.
Doe de eiwitten en de suiker in een grote kom en zet die op een pan met zacht kokend water. Klop de eiwitten met de mixer tot een stijf, glanzend meringueschuim. Spatel het chocolademengsel voorzichtig door de meringue (en voeg eventueel de cognacpruimen toe). Laat de mousse in de koelkast ruim 4 uur opstijven.


Cranberryjam

Supereenvoudig dit jamreceptje! Cranberry's bevatten van zichzelf al zoveel pectine dat de jam al stijf gaat worden zodra de bessen openbreken, het enige wat je dus hoeft toe te voegen is suiker en voìla... klaar is je overheerlijke zelfgemaakte cranberryjam!

340 gram cranberry's
340 gram suiker

Giet een klein bodempje water in een steelpan en doe daar de bessen en het suiker in. Verwarm het zachtjes totdat de suiker opgelost is, zet het vuur daarna hoog en laat de cranberry's tot moes koken, dit duurt een minuut of 8. Kijk dan even of je de dikte goed vindt, zo niet nog een minuutje erbij, zowel, vuur uit en klaar is de jam! Genoeg voor 3,5 dl jam.

Tip: Zin in kerstige cakejes, gebruik dan het recept van de chocolade/jam-cakejes en voeg deze cranberryjam toe, echt verrukkelijk!

Merengue schuim

Merengue schuim

Ook dit recept is van Nigella Lawson. Het is mierzoet, dat moet ik toegeven, maar het zijdezachte schuim geeft een gevoel van een hemels wolkje dat smelt op je tong. Daarnaast wordt je taart er een prachtig witte beauty van en daar gaan we toch ook voor! :-) Je kunt een dun laagje tussen de taart doen (bij de chocolade- of bananentaart is het heel lekker) en de rest zoals Nigella dat dan zegt, er gewoon zwierig opsmeren.

2 eiwitten
100 gram fijne tafelsuiker
4 eetlepels golden syrup (glucosestroop)
¼ theelepel zout
¼ theelepel wijnsteenzuur (te koop bij de reformwinkel)

Hang voor het maken van het glazuur een kom au bain marie boven een pan met water dat bijna kookt en klop met de elektrische mixer de eiwitten, suiker, stroop, zout en wijnsteenzuur totdat het mengsel dik, wit en glanzend is en in pieken blijft staan. Dit kost zeker zo'n 5 à 10 minuten. Deze hoeveelheid is goed voor een taart van zo'n 20 cm doorsnede.

Tip: Voor een tropisch of winters effekt kun je geraspte kokos over het schuim strooien. Wil je liever een glamourlook, dan kun je kiezen voor felgekleurde eetbare glitters!

Dulce de Leche

Dulce de Leche

Dulce de leche ofwel Zoetigheid van Melk is een Argentijnse caramelpasta die daar behalve in taart en op ijs, ook gewoon op de boterham gesmeerd wordt, niet gek hè zo'n zoetekauwenland! ;-) Het recept heb ik gekregen van Riteke en Martijn, ook leden van het forum.
Wat je nodig hebt is een blikje zoete gecondenseerde melk (bv. van Friesche Vlag), je legt dit in een pannetje vol water en laat dit zo'n 2,5 tot 3,5 uur zachtjes koken. Hoe langer het blikje zachtjes kookt, hoe donkerder de caramel wordt, en eigenlijk ook op deze manier lekkerder. Na een tijdje even kijken, en het water weer wat bijvullen. Laat hierna het blikje in z'n geheel afkoelen (niet openmaken als het heet is!!) en maak het open als de caramelpasta afgekoeld is. Je kunt het nu gewoon op de taart smeren, als laag ipv jam maar ook bijvoorbeeld onder de chocoladecrème of andere vullingen die je lekker vindt.

Chocoladeganache

Chocoladeganache

Zelf gebruik ik dit recept om over de taart te gieten, je krijgt dan zo'n prachtig glimmende chique chocotaart! Maar je kunt het ook als vulling gebruiken, ik zal beide varianten hieronder geven. Als je ganache wilt maken met witte chocolade zijn de verhoudingen wat anders, je hebt dan meer chocola nodig.

300 gram pure chocolade (of melk/witte chocolade)
3 dl slagroom (in het geval je witte chocolade neemt, dan gebruik je 125 ml)

Hak de chocolade in kleine stukjes. Verhit in een steelpannetje de slagroom tot net aan de kook en roer er beetje voor beetje de chocoladestukjes doorheen. Je kunt het vuur gewoon uitzetten, de pan is warm genoeg om alles te laten smelten.

Als je het wilt gebruiken als vulling, laat je het eerst helemaal afkoelen en klop je het met de mixer op totdat het wat dikker en romiger eruit ziet.

Als je het wilt gebruiken om de taart te bedekken dan laat je het iets afkoelen en giet het vervolgens over de taart heen, vanuit het midden naar beneden laten lopen. Als je een andere vulling gebruikt dan de ganache, kun je het beste eerst een dijkje/ring spuiten met ganache en daarbinnen de vulling doen. Als je daarna eerst de zijkanten insmeert met redelijk vloeibare ganache, even laat opstijven, en vervolgens het van bovenaf erop giet, krijg je het mooiste effect! Het dijkje gebruik je zodat je vulling niet gaat uitlopen met het gieten van de ganache en het een behoorlijke rommel gaat worden. Althans dat was mijn eigen ervaring :-) Het handigst is ook om de taart op een rooster te zetten met een groot bord of schaal eronder voordat je de chocoganache eroverheen gaat gieten.

Chocolademousse

Chocolademousse

Voor een mousse met chocolade kun je er pure gesmolten chocola doordoen. De verhouding is dan ongeveer zo'n 200 gram pure chocola op 2,5 dl slagroom. Laat de chocola eerst even in de magnetron smelten en daarna wat afkoelen. Spatel dit vervolgens door de geklopte slagroom. Wel nog even laten opstijven in de koelkast. Zelf gebruik ik meestal extra pure chocoladerepen maar Toblerone chocolade is ook een echte aanrader! Net nieuw van de pers ;-), ook de Daim-chocolade van de Ikea (met stukjes caramel erin) is werkelijk heeerlijk!

Tip: Heel lekker bij deze mousse vullingen maar ook bij de hazelnootcrème is om eerst een dun laagje gesmolten chocolade op de taart te gieten, even laten opstijven en dan de vulling erop. Dit kun je ook doen bij de laag van de taart die je vult met jam. Je krijgt dan een dun knisperlaagje van chocolade, een heel verrassend en lekker effekt!

Hazelnootmousse

Hazelnootmousse

Als je een mousse wilt maken met hazelnootpasta zijn de gelatineblaadjes eigenlijk niet nodig. Toch kun je, als je een iets stevigere vulling wilt, er een gelatineblaadje doorheen doen. Los deze dan op in een pannetje met een klein beetje heet water en voeg het toe aan de ongeklopte slagroom. Hierna de slagroom gewoon kloppen en een paar eetlepels hazelnootpasta erdoor roeren. Ook een eetlepel Baileys erdoor is heel lekker bij deze mousse.

Een andere variant is om er oploskoffie door te doen, heel lekker in combinatie met de mousse van hazelnootpasta. Los daarvoor dan 2 eetlepels oploskoffie op in 1 eetl. kokend water en voeg wat suiker toe. Klop de slagroom en het koffiemengsel tot een luchtige mousse. Je kunt ook de hazelnootpasta weglaten en de eetlepel kokend water vervangen door 1½ eetlepel koffielikeur. Verwarm de likeur in een pannetje en voeg de oploskoffie toe. Klop de slagroom met 100 gram suiker stijf en voeg al kloppend het koffiemengsel toe, blijf kloppen tot een egale crème, je krijgt dan een echte mokka mousse.

Een andere, voor kids up to 100 :-), is om door de geklopte slagroom (met een zakje slagroomversteviger) stukjes oreocookies te doen.
Voor volwassenen is de slagroom met in stukjes gemalen bokkepootjes ook verrukkelijk! Op 250 ml slagroom (met een zakje slagroomversteviger) kun je een pak bokkepootjes gebruiken.

Slagroommousse met vruchten

Slagroommousse met vruchten

Je kunt eigenlijk met alles wat je lekker vindt een mousse maken, bijvoorbeeld frambozen, gemengd rood fruit, aardbeien, bananen maar ook met hazelnootpasta, chocolade of oploskoffie en Baileys erdoor. Ik geef hieronder het basisrecept waar je naar eigen smaak mee kunt variëren. Ook deze vulling moet wel in de koelkast bewaard worden!

500 ml slagroom met 75 gram suiker
300 gram vruchten (zoals bv. frambozen of aardbeien; uit de diepvries is ook prima)
5 blaadjes gelatine

Pureer de vruchten en verwarm de vruchtenpulp (niet laten koken). Los er de, in koud water geweekte, gelatine in op. Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen de slagroom met de suiker en spatel dit door het afgekoelde vruchtenmengsel. Zet de mousse in de koelkast om op te stijven.

Ook heel lekker is om deze mousse te maken met hele frambozen. Roer dan eerst een eetlepel frambozenjam door de geklopte slagroom (zonder suiker, of alleen met een zakje vanillesuiker). Kneus de frambozen voorzichtig met een vork en spatel ze door het jam/slagroommengsel. Je krijgt dan een prachtig marmereffect van roze en wit en proeft ook nog de stukjes framboos!

Voor een erg lekkere citroenmousse kun je de zelfgemaakte Lemon curd door de slagroom roeren. Ik voeg dan alleen 2 zakjes vanillesuiker toe aan 250 ml slagroom. Of je kunt een paar eetlepels lemon curd van Chivers gebruiken als je het snel klaar wilt hebben :-) Daarna ook weer even laten opstijven in de koelkast.

Koffiebavarois

Koffiebavarois

Voor de eche koffieliefhebbers! Dit is een recept van Valli Little (oa. culinair redacteur en receptschrijver bij het Austalische magazine Delicous), ik heb ondertussen al een hele verzameling van taartjes en toetjes van haar. Ze maakt hele leuke recepten met grappige accenten, helemaal mijn stijl! ;-) Deze koffiebavarois is een lekker "straf bakkie", wil je het wat zachter van smaak, voeg dan 50 gram melk- of witte gesmolten chocolade toe, voordat je de likeur met gelatine toevoegt. Of maak de variatie van hieronder, een laagje chocoladebavarois gecombineerd met de koffieversie.

6 dl slagroom
1 eetlepel oploskoffie
4 eierdooiers
1 theelepel maizena
80 gram fijne kristalsuiker
6 blaadjes gelatine
60 ml koffielikeur (bv Tia Maria)

Laat de gelatine in een kom met koud water zo'n 10 minuten weken.
Doe de slagroom met de oploskoffie in een steelpannetje en verwarm het al roerende op laag vuur. Doe de eierdooiers met de suiker in een kom en klop het dik en schuimig. Klop ook de maizena erdoor. Giet een beetje van de warme slagroom door het mengsel terwijl je blijft roeren. Giet daarna het eiermengsel bij de overige slagroom in de pan. Verwarm het zachtjes, blijf roeren, totdat de vla bindt (niet laten koken!).
Verwarm de koffielikeur en laat er de uitgeknepen gelatine in oplossen. Giet de koffielikeur nu bij het vlamengsel, en roer goed door. Laat de koffiebavarois circa 4 uur opstijven in de koelkast.

Variatie: ook heel lekker is om van de helft van de ingrediënten een chocoladebavarois te maken. Laat dan de oploskoffie en de koffielikeur weg, en vervang deze door 75 gram geraspte pure chocolade. Doe de geraspte chocolade gelijk bij de slagroom en verwarm het samen. De uitgeknepen gelatine voeg je direkt toe aan de warme vla, even goed roeren.
In de taart doe je dan 1 laagje chocoladebavarois en daarop 1 laagje koffiebavarois, een erg lekkere combinatie! Ook natuurlijk heerlijk als dessert voor een dineetje :-)

Notenbavarois

Notenbavarois

Noten en pure chocolade maken van deze luchtige bavarois een heus feestje! De basis is een custard, wel meer werk dus dan alleen slagroom kloppen en gelatineblaadjes uitknijpen maar het resultaat is er ook wel na! Ik heb deze bavarois voor het eerst gemaakt als dessert en zat tijdens, het zeer tevreden, oplepelen ervan, al te denken aan hoe lekker deze zou smaken in een chocoladebiscuit ;-) De hoeveelheid wordt zo'n 6 dl, genoeg voor een ronde taart van 25 cm doorsnede.

3 blaadjes gelatine
75 gram gemengde noten van walnoten, amandelen en hazelnoten
4 dl volle melk
1 vanillestokje, opengesneden
3 eierdooiers
60 gram suiker
50 gram pure chocolade, in stukjes
250 ml slagroom

Week de gelatine in een kom met koud water. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg de noten op de bakplaat en rooster ze in 10 minuten knapperig en bruin. Maal de noten daarna fijn.
Verwarm de melk met het vanillestokje en laat het ongeveer 15 minuten trekken. Verwijder het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit, lekker voor de extra smaak aan de melk.
Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker dik en schuimig. Voeg, al roerende, wat van de warme melk toe. Giet het dooiermengsel bij de hete melk in het pannetje, ook door blijven roeren terwijl je dit doet! Verwarm het zachtjes, blijf roeren, totdat de vla bindt (laat het niet koken!). Neem de vla van het vuur, knijp de gelatine uit en laat deze in de vla oplossen. Voeg de stukjes chocolade toe en roer het goed door totdat het gesmolten is. Laat de vla wat afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel deze met de gemalen noten luchtig door de lobbige vla. Laat de bavarois in circa 3 uur opstijven in de koelkast.

Sinaasappelbavarois

Sinaasappelbavarois

Als laatste variant eentje met sinaasappel. Het recept bevat geen yoghurt maar is toch lekker fris en de rasp erin geeft de smaak net iets extra's. Zeker een keertje proberen dus! :-)

5 blaadjes gelatine
3 sinaasappels
130 gram fijne tafelsuiker
3 dl slagroom

Week de gelatine zo'n 5 minuten in ruim water. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de schil. Pers de sinaasappels uit en meet 2 dl sap af. Verwarm het sinaasappelsap met de geraspte sinaasappelschil en 100 gram suiker in een pan en los al roerende de suiker op. Knijp de gelatine goed uit en laat het oplossen in de verwarmde sinaasappelsap. Laat dit mengsel zo'n 20 minuten afkoelen totdat het geleiachtig wordt. Klop intussen de slagroom met 30 gram suiker stijf en spatel het door de sinaasappelgelei. Laat het in de koelkast nog zo'n 3 uur opstijven.

Limoenbavarois

Limoenbavarois

Een andere heel erg lekkere variant is de limoenbavarois van Pauline (Puterwt) van het Leukstetaarten forum. Haar recept geeft een superfrisse bavarois, heerlijk met een gewone klassieke koekkruimelbodem maar ook heel lekker in een taart zelf.

75 ml limoensap
75 gram poedersuiker (of witte basterdsuiker)
75 gram kwark
3½ blaadjes gelatine
250 ml slagroom

Laat de gelatine zo'n 5 minuten weken in koud water. Doe de suiker bij de limoensap en verwarm het sap. Doe de uitgeknepen gelatineblaadjes bij het verwarmde sap en laat goed oplossen. Schep de yoghurt door het limoenmengsel. Klop de slagroom stijf en spatel het voorzichtig door het limoen-yoghurtmengsel. Laat het zo'n 3 uur opstijven in de koelkast.

Vruchtenbavarois

Vruchtenbavarois

Ik wil hier ook een basisrecept geven voor een vruchtenbavarois, die door de toevoeging van yoghurt heel lekker fris wordt. Je kunt verschillende soorten fruit kiezen, frambozen, bosvruchten, aardbeien... maar ook (vers of uit blik) perzik, ananas of mango. Ik zal hieronder het basisrecept geven dat ik gebruik en 2 extra recepten met citrusvruchten toevoegen die ook erg lekker zijn.

NB: houdt er wel rekening mee dat indien je verse mango, ananas, kiwi of papaja gebruikt je dit mengsel even samen met de yoghurt moet verwarmen. In deze (verse) vruchten zit een stofje dat zuiveleiwitten van smaak doet veranderen. Dit wordt door verwarming teniet gedaan.

300 gram bosvruchten, frambozen, zomerfruit, aardbeien of ander fruit
75 gram witte basterdsuiker 
125 ml slagroom
100 ml volle yoghurt
4 blaadjes gelatine

Laat de gelatineblaadjes zo'n 5 minuten weken in koud water. Pureer de vruchten met de staafmixer, eventueel boven een kom met een pollepel door een fijne zeef wrijven, zodat de pitjes achterblijven. Meng de suiker door de vruchtenpuree en verwarm het vruchtenmengsel. Knijp de gelatine uit en roer het door de verwarmde vruchtenpuree. Klop de slagroom stijf (eventueel met een zakje vanillesuiker). Roer de yoghurt door het vruchtenmengsel en spatel als laatste de slagroom er voorzichtig doorheen. Laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip: Indien je zoete vruchten of fruit uit blik gebruikt kun je de hoeveelheid suiker verminderen, bijvoorbeeld naar 60 gram.

Champagnecrème de luxe

Champagnecrème de luxe

Een heel feestelijk en lekker recept deze champagnecrème! Het recept is niet van mij, maar van Annelies, een van de leden van het Leukstetaarten-forum. Zij heeft het gemaakt voor de bruidstaart van haar dochter en daar is deze vulling ook echt helemaal geschikt voor! Een echte chique vulling! :-) Ik gebruik, net zoals Annelies, ipv de champagne een Spaanse Cava, een stuk goedkoper maar niet minder voor de smaak. Een hele lekkere Cava is de Cordón Negro van Freixenet, ook zeer geschikt voor een glaasje bij de taart :-)

300 gram suiker
300 ml champagne of cava
3 citroenen
9 eidooiers
9 blaadjes gelatine
1200 ml slagroom

Laat de blaadjes gelatine in een grote kom met koud water weken. Doe de helft van de suiker, de champagne/cava, het sap van de citroenen en de rasp in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten trekken, zeef het mengsel en laat het wat afkoelen. Klop de eierdooiers met de overige 150 gram suiker tot een luchtige crème. Giet een beetje van het champagnemengsel bij het eiermengsel en roer even goed door. Voeg daarna de rest van het champagnemengsel toe en verwarm het zachtjes totdat het gaat binden. Blijven roeren, met de garde gaat het beste! Los daarna de geweekte gelatine erin op. Laat de champagnecrème geheel afkoelen, dit duurt een paar uur of zet de kom in een bak met ijskoud water en klop totdat het koel is. Klop de slagroom stijf en spatel er de champagnecrème door. Genoeg voor 2 grote taarten en de rest als dessert :-)

Lemon curd

Lemon curd

Dit recept heb ik een keertje geprobeerd aangezien de kant en klare Lemon curd van Chivers niet meer verkrijgbaar was. Het bleek een erg lekker recept te zijn. Het wordt een beetje vla-achtig, heel lekker fris en vooral verukkelijk om door de slagroom te doen en er een lemon-mousse van te maken.
Ook kun je een dun laagje op je taart smeren en daarboven een laag met crème au beurre (van de mix), smeuïge botercrème of gewoon een laag banketbakkersroom erop doen. Ook heel lekker hierbij is een blikje (uitgelekte!) mandarijntjes bovenop de vulling.

100 ml vers gezeefd citroensap
100 gram kristalsuiker
85 gram roomboter
1 eetlepel rasp van de citroenschil
4 grote eieren

Doe de citroensap, suiker, boter en citroenrasp in een pannetje met dikke bodem. Breng aan de kook. Mix ondertussen in een grote kom de eieren goed los. Voeg het hete mengsel toe aan de eieren, goed blijven roeren! Giet het mengsel weer in de pan en zet het op een gemiddeld vuur tegen de kook aan (niet laten koken!), ondertussen blijven kloppen met de garde of mixer. De curd is goed als het dikker begint te worden en blijft zitten aan de achterkant van een lepel. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Giet de curd in een grote glazen kom en dek gelijk af met plastic folie en laat het zo afkoelen. Je kunt het zo gewoon in de koelkast zetten.

Zwitserse room

Zwitserse room

Heel eenvoudig en heerlijk romig en luchtig van smaak! Deze vulling moet echter wel in de koelkast bewaard worden!

125 ml slagroom
200 ml kant en klare banketbakkersroom
1 blaadje gelatine

Verwarm het gelatine blaadje (eerst laten weken in koud water!) in een pannetje met een heel klein beetje heet water. Voeg het toe aan de ongeklopte slagroom. Klop de slagroom stijf en spatel het door de banketbakkersroom. Het blaadje gelatine gebruik ik om de vulling wat steviger te maken wat handig is bij de taarten met marsepein, die worden namelijk behoorlijk zwaar. Je kunt natuurlijk dit recept ook gewoon zonder de gelatine maken, of slagroomversteviger gebruiken bij het kloppen van de slagroom.

Chocoladeroomcrème

Chocoladeroomcrème

Een verrukkelijke chocoladecrème met de hierboven zelfgemaakte banketbakkersroom, veel chocolade en geklopte slagroom! De hoeveelheid is genoeg voor om een 20 cm doorsnede taart te vullen.

½ basisrecept hierboven van banketbakkersroom (160 gram)
150 gram pure chocolade
250 ml slagroom

Bereid de banketbakkersroom volgens het basisrecept. Breek de chocolade in stukjes en laat het of in de magnetron smelten of au bain marie. Klop de slagroom stijf. Roer de gesmolten chocolade door de nog warme banketbakkersroom. Laat dit afkoelen en spatel dan de slagroom erdoor.

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom

Zelfgemaakt toch echt het lekkerst! Vroeger gebruikte ik gewoon een kant en klare mix voor de banketroom, maar na het proeven van deze wil ik eigenlijk geen andere meer. Het lijkt misschien een hoop werk, in ieder geval meer dan poeder met water mixen ;-), maar je zult zien dat het eigenlijk een klusje van niks is met een superresultaat :-) De hoeveelheid van dit recept is genoeg voor zo'n 325 gram banketbakkersroom, 1 laag voor een 24 cm ronde taart, of een dikke laag (ook niet slecht) van een 20 cm ronde taart.

Je kunt met deze banketroom ook een heel lekkere chocoladecrème maken, het recept daarvan staat hieronder ook geven.

250 ml melk (volle melk is het lekkerst)
½ vanillestokje
65 gram suiker
2 eierdooiers
25 gram maïzena
20 gram roomboter

Breng in een pannetje met dikke bodem de melk met het opengesneden vanillestokje en 40 gram van de suiker aan de kook. Los de suiker al roerende op en laat de melk (van het vuur af) 10 minuten zachtjes trekken met de deksel op de pan. Klop in een kom de eierdooiers met de overige 25 gram suiker tot een schuimige crème. Klop ook de maïzena erdoor. Haal het vanillestokje uit de melk, schraap de laatste zaadjes eruit en roer door de melk. Voeg eerst, terwijl je blijft roeren, een beetje melk toe aan het eimengsel. Giet daarna het eimengsel bij de rest van de melk en verwarm het geheel op het vuur. Goed blijven roeren (met een garde gaat het beste!) totdat het een gebonden vla is. Roer als laatste, van het vuur af, de boter erdoor. Laat de banketbakkersroom afkoelen in een ruime kom. Verrukkelijk om Zwitserse room of chocoladeroomcrème mee te maken!

Swiss Merengue Botercréme

Swiss Merengue Botercrème

Een verrukkelijke botercrème met een basis van eiwitschuim! Dit is een zijdezachte, luchtige crème die niet zo zoet is en daardoor heel geschikt is om er veel lekkere (zoete) dingen aan toe te voegen. Ik zal onder het basisrecept een paar van de mogelijke variaties zetten. Dit recept is voldoende voor een 25 cm doorsnede taart (of 2 lagen bij een 20 cm).
Dit recept staat in de verhouding van 1-2-2, je kunt het ook in de verhouding 1-2-3 maken, dan wordt het iets steviger en kun je het ook makkelijker invriezen. Je kunt met deze botercrème ook rustig afsmeren en dijkjes maken, zelf gebruik ik voor het afsmeren eigenlijk altijd de 1-2-3 verhouding.

140 gram eiwitten
280 gram kristalsuiker
280 gram roomboter, op kamer temperatuur en in stukjes* (of 420 gram voor de 1-2-3 verhouding)
vanille- of citroenextrakt

De eiwitten met de suiker worden au bain marie geklopt, zet dus een kom klaar die boven een pan met heet water past. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en klop ze goed door elkaar.
Zet de kom boven de pan met kokend water (au bain marie), blijf kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Haal de kom van het vuur en mix op hoge snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt, zo'n 10 minuten.
Doe de boter, in kleine stukjes, beetje voor beetje erbij, terwijl je blijft mixen (op lage snelheid deze keer). Als alle boter opgenomen is in het eiwitmengsel, zet de mixer een stand hoger en klop de crème totdat het er luchtig uitziet. Voeg het extrakt toe, schraap de randen van de kom nog even goed langs en mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De meringue crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit.
Je kunt de meringue botercrème een week bewaren in de koelkast.

Varianten:
Chocolade: Voeg 75 à 100 gram gesmolten (laat het iets afkoelen) pure chocolade toe als de meringue botercrème klaar is. Mix alles nog even goed door. Je kunt als basis dan de vanille toevoegen aan de crème. Je kunt ook witte- of melkchocolade gebruiken.

Praliné: Voeg een paar eetlepels pralinépasta (groothandel of chocoladewinkel) toe, je kunt ook Nutella gebruiken als alternatief. Mix de crème nog een minuut op hoge snelheid.

Mokka: Voeg 35 ml espresso-koffie toe (oploskoffie met water kan ook prima) en 50 gram gesmolten pure chocolade. Zet de mixer op een lage snelheid terwijl je de koffie en de chocolade erbij doet, nog even rustig doormixen totdat het goed opgenomen is.

Roomkaas: Voeg 100 gram roomkaas toe, Philadelphia of Monchou licht en luchtig.

Citroen: Voeg (zelfgemaakte) lemon curd toe, begin met een eetlepel en daarna toevoegen naar smaak.

Frambozen: Ook heel lekker is om gepureerde frambozen (even door de zeef halen voor de pitjes) toe te voegen. Voeg dan ook wel extra suiker toe voor de friszure frambozen. Je kunt ook gezeefde frambozenjam toevoegen, ook heerlijk en makkelijk :-)

Smeuïge botercrème

Smeuïge botercréme

Dit recept komt van de Leukste taarten website en gebruik ik ook regelmatig, het is iets compacter dan de crème au beurre maar wel erg lekker van smaak door de banketbakkersroom erin!

1 deel boter (bv. 250 gram boter)
1,5 deel banketbakkersroom kant en klaar (bv. 375 gram)
50 gram poedersuiker

Het beste kun je de poedersuiker al door de banketbakkersroom doen als je die klaarmaakt volgens de verder aanwijzingen op het pakje. Laat het even opstijven. Mix de zachte boter totdat het er heel luchtig uitziet en mix dan beetje bij beetje de banketroom erdoor, nog goed blijven mixen totdat het een egale massa geworden is. Deze hoeveelheid is goed voor een grote taart voor zo'n 20 personen.
NB. Om je taart af te smeren kun je beter deze botercrème niet gebruiken, de fondant of marsepein gaat snel smelten.

Créme au beurre (mix webshop)

Créme au beurre (mix)

Ik geef hier de verhoudingen aan voor de mix voor crème au beurre van de Leukstetaarten webshop, en de variaties die ik er al meegemaakt heb. De hoeveelheid is voor 1 laag vulling voor een 24/26 cm ronde taart, en het afsmeren ervan aan de buitenkant. Houd er rekening mee dat de verhoudingen ondertussen aangepast zijn door de Leukstetaartenshop. Volg gewoon de aanwijzingen op het pakje en daarna kun je de smaken veranderen zoals hieronder aangegeven. Ook raad ik je af om met deze mix af te smeren, de fondant kan gaan smelten. Als je de mix toch wilt gebruiken, neem dan minder water erbij.

250 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram mix voor botercrème
100 gram gezeefde poedersuiker
200 ml water

Meet het water af en voeg de mix en poedersuiker toe. Laat dit een paar uurtjes staan zodat het behoorlijk dik wordt. Klop de boter met de mixer luchtig en voeg de geweekte mix toe; klop alles samen op hoge stand zo'n 10 minuten. Je kunt deze crème au beurre 1 week in de koelkast bewaren of 1 maand in de vriezer. Uit de vriezer, rustig laten ontdooien in de koelkast en weer even doormixen.

Varianten:
Mokka-crème: Los 1 zakje (2 gram) espresso oploskoffie op in de 200 ml water, voeg daarna de mix en poedersuiker toe. Laat alles zo staan en mix zoals hierboven beschreven.

Choco/hazelnootcrème: Voeg aan de al gemixte crème au beurre een paar eetlepels Nutella toe. Zelf (en vele andere met mij ;-) ) vind(en) dit de lekkerste vulling!

Chocolade-crème: Je kunt een chocolade variant maken met cacaopoeder, voeg dan 12,5 gram cacao aan het water, mix en poedersuiker toe. Ook zo een paar uurtjes laten staan en dan door de luchtige boter kloppen. Andere mogelijkheid (vind ik persoonlijk lekkerder) is om aan het eind bij de kant en klare crème, 75 gram gesmolten pure chocolade (of meer als je het heel chocolade wilt!) toevoegen. Laat wel de chocolade eerst een beetje afkoelen voordat je het door de crème mixt.

Citroen-crème: Voeg aan de al gemixte crème een paar dessertlepels Lemon curd toe, de kant en klare van Chivers of zelfgemaakte.

Koekjes-crème: Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bastognekoeken kiezen of bokkepootjes, allebei heel lekker, maar ongetwijfeld zullen nog meer koekjes (oreo-cookies!) het goed doen als vulling :-) Voor de bastognekoeken, kun je er een handjevol verkruimelen en die erdoor doen, voor de bokkepootjes is een heel pakje al gauw lekker ;-) en voor oreo zou ik zeggen, doe ook maar het hele pak!

Champagne-crème: Gebruik ipv het water, 200 ml Cava (Spaanse "champagne"), voeg de mix en poedersuiker toe en laat alles staan volgens de hierboven beschreven aanwijzing.

Muffins

Muffins

Muffins maken heb ik geleerd van mijn tante uit Nieuw Zeeland, daar maken ze muffins in allerlei formaten en smaken. Voor ontbijt lekkere vanillemuffins met bosbessen, voor de lunch een reuzemuffin van spinazie en kaas en zelfs voor bij de borrel zijn er hartige mini-muffins. M'n tante zou zeggen:Lots of possibilities with the muffins! ;-) Het makkelijke van muffins is dat je eigenlijk niets hoeft te mixen (beter nog: je mag juist niet mixen!), je doet de droge ingedriënten samen, de vloeibare ook apart samen en daarna "vouw" je het even door elkaar. Echt een werkje van niks maar wel met een superresultaat! Muffins zijn trouwens het lekkerst als je ze dezelfde dag eet, mocht je ze willen bewaren, ze zijn super in te vriezen, er gaat niks verloren van de smaak of luchtigheid. Het volgende recept is eigenlijk een basisrecept, hier kun je van alles aan toevoegen; citroenrasp, blauwe bessen, stukjes gehakte pure- of melkchocolade, stukjes appel en rozijntjes, van alles dus :-)

275 g bloem
150 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda (dit heeft wel iets zuurs nodig om zo luchtig mogelijk te rijzen, zoals karnemelk, citroensap of melk met yoghurt)
100 g boter of margarine
2 ½ dl karnemelk (of melk met yoghurt, of melk met citroensap)
2 eieren

Verwarm de oven voor op 190ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Laat de boter in een pannetje smelten en een beetje afkoelen. Doe in een grote kom alle droge ingrediënten. Giet in een maatbeker de (karne)melk, klop er de eieren doorheen en voeg de gesmolten boter toe. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer dit voorzichtig en kort door elkaar. Niet mixen, niet met de garde, gewoon met een houten lepel even voorzichtig door elkaar vouwen. Het mag best een beetje klonterig blijven, dat maakt niet uit. Teveel roeren of mixen maakt de muffins taai, dus rustig aan :-)Voeg als laatste je smaak naar keuze toe, ook even rustig erdoor vouwen. Bak de muffins 20 à 25 minuten en laat ze in het papiertjes afkoelen op het rooster.


Muffins met frambozen en citroen

Dit recept is ook van Nigella Lawson, ze zijn echt verrukkelijk! Heel lekker fris door de citroen, en ja met frambozen lust ik eigenlijk alles ;-)

100 g boter of margarine
200 g bloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
150 g fijne tafelsuiker
snufje zout 1 citroen, het sap en de rasp van de schil
1,2 dl melk (ongeveer) 1 ei (L) 150 g frambozen (verse of diepvries, uit de diepvries gewoon bevroren erdoor doen)

Verwarm de oven op 190ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Laat de boter in een pannetje smelten en iets afkoelen. Roer in een grote kom bloem, bakpoeder, soda, suiker, zout en de citroenschil door elkaar. Giet in een maatbeker het citroensap plus zoveel melk dat je 2 dl vocht hebt. Dit gaat schiften maar dat maakt niets uit. Klop er het ei door en de gesmolten boter. Giet dit mengsel bij de droge ingedriënten en roer kort. Spatel de frambozen erdoor en schep het beslag in de muffinbakjes. Bak de muffins ongeveer 25 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.


Muffins met abrikozen en munt

Dit receptje heb ik gevonden in een tijdschrift, ik heb ze een keertje geprobeerd en gelijk toegevoegd bij m'n favorieten. Heel lekker zo met de munt, limoenrasp en abrikozen erin. Als topping kun je 100 gram witte chocolade smelten (au bain marie of in de magnetron) en dit over de muffins verdelen. Als garnering nog een blaadje munt en een reepje abrikoos en klaar voor de High Tea :-)

200 gram suiker
2 eieren (M)
115 gram gesmolten boter
115 ml yoghurt
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
snufje zout
275 gram bloem
rasp van 1 limoen of citroen
125 gram gedroogde abrikozen
1 bosje munt

Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Smelt de boter in een pannetje en laat een beetje afkoelen. Snij de abrikozen in stukjes. Houd van het bosje munt 12 blaadjes apart en snij de rest in reepjes. Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en soda samen in een kom met een limoen/citroenrasp. Klop de eieren los, giet gesmolten boter en de yoghurt erbij. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer kort. Doe het beslag in de muffinsvormpjes en bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Wortelcakejes

Wortelcakejes


Ik weet nu wat de meesten van jullie denken als jullie dit lezen ;-) Maaar ze zijn echt heel lekker, helemaal niet wortelig, juist licht kruidig (kaneel en citrus) en smeuïg van smaak. Ik zou ze zeker gewoon een keertje proberen en er dan niet bij vertellen aan de proefpersonen dat er wortel in zit :-)

100 gram lichte basterdsuiker
1,75 dl zonnebloemolie
2 grote eieren
225 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
¾ theelepel dubbelkoolzure soda
1 theelepel kaneelpoeder
snufje zout
geraspte schil van ½ citroen
gerapste schil van ½ sinaasappel
150 gram (ongeveer 2 middelgrote wortels geraspt)
100 gram walnoten, gehakt

Verwarm de oven voor op 190ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Klop de suiker en de olie door elkaar en voeg één voor één de eieren toe. Doe er de bloem (met bakpoeder, soda, kaneel en zout) bij. Voeg de citrusschilletjes toe en spatel de geraspte wortel en de walnoten erdoor. Schep het mengsel in de papieren muffinsbakjes en bak je zo'n 20 à 25 minuten. Laat de cakejes afkoelen op een rooster.
Mocht je ze extra luxe willen serveren, dan kun je een roomkaasglazuur maken.

125 gram roomkaas (monchou of philadelphia neutraal)
250 gram gezeefde poedersuiker
1 à 2 theelepels limoensap (citroensap kan ook)
12 walnoten

Klop de roomkaas glad en zacht in een kom, voeg de gezeefde poedersuiker toe en tot slot het limoensap naar smaak. Glazuur elke cakeje met een dot roomkaas en leg er een walnoot op.

Bananencakejes

Bananencakejes

Dit zijn DE favoriete cakejes bij groot en klein! Heel lekker smeuïg en luchtig en ze ruiken ook nog eens verrukkelijk :-) Ik heb deze gemaakt voor de afscheidsreceptie voor mijn moeder en kreeg zoveel complimenten dat ik sindsdien deze altijd als basis gebruik bij versierde cakejes.

175 g bloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
½ theelepel zout
125 g boter, gesmolten
150 g fijne kristalsuiker
2 grote eieren
4 kleine bananen (ongeveer 300g zonder schil) geprakt of gepureerd
1 theelepel vanille extract

Verwarm de oven op 180ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Doe de bloem, bakpoeder, soda en zout in een kom. Klop in een andere kom de gesmolten boter en suiker door elkaar. Klop er één voor één de eieren door en vervolgens de geprakte banaan en het vanille extract. Roer het bloemmengsel in drie porties erdoor. Roer steeds goed voordat je de volgende portie bloem erbij doet. Verdeel het beslag over de 12 muffinbakjes en bak de cakejes in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Je kunt bij deze cakejes ook nog wat gehakte walnoten toevoegen, rozijnen of chocoladechips, allemaal even lekker!

Chocolade (met jam) cakejes

Chocolade (met jam) cakejes

Ook dit is een recept van Nigella Lawson, ik vind ze zelf overheerlijk, je kunt elke jam kiezen die je lekker vindt. Mijn favorieten zijn met fruity orange marmelade van Chivers en met kersenjam met in elk cakeje een amarene kers gestopt (uit zo'n pot amarenen op siroop). Maar met abrikozenjam, mirabellenjam en gemberjam zijn ze ook niet te versmaden.

125 gram boter
100 gram pure chocolade, in stukjes
300 gram jam naar keuze
150 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
2 grote eieren (L), losgeklopt
150 gram zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven op 180ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem. Roer er wanneer de boter bijna helemaal gesmolten is de chocolade door. Zet wanneer de chocolade zacht begint te worden de pan van het vuur en roer met een houten lepel totdat de boter en chocolade een egale massa zijn. Roer er nu de kersenjam, suiker en snuf zout door. Voeg daarna de losgeklopte eieren toe en roer goed door. Voeg als laatste de bloem toe. Verdeel het beslag over de 12 muffinbakjes en bak de cakejes ongeveer 25 minuten. Laat ze daarna in het papiertje afkoelen op een rooster.

Het lekkerste op deze cakejes als glazuur is een beetje ganache. Voor 12 cakejes heb je genoeg aan ganache van 100 gram pure chocolade en 1 dl slagroom.

Vanille Cupcakes

Vanille Cupcakes

 Dit is een recept van Nigella Lawson, het niet-te-mislukken cupcakerecept. Als versiering kun je van alles gebruiken, botercrème (met een lekker smaakje), ganache of marsepein, ik zou zeggen: leef je uit! :-)

125 gram boter
125 gram fijne kristalsuiker
2 grote eieren (L)
125 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel vanille extract
2-3 eetlepels melk

Verwarm de oven op 180ºC. Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin. Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn.
Mix de boter met de suiker luchtig, klop de vanille erdoor en dan één voor één de eieren. Voeg na elk ei 1 eetlepel bloem toe. Voeg daarna de rest van de meel toe en de melk, even doorroeren. Verdeel het beslag over de 12 muffinbakjes en bak ze 15 à 25 minuten. Na 20 minuten even controleren met een satéprikker. Laat ze daarna in het papiertje afkoelen op een rooster.

Buttermilk Cake

Buttermilk Cake

Dit is één van mijn favoriete cakes, niet zo vettig, heerlijk luchtig en een verrukkelijke smeuïge smaak! Dit recept kun je ook heel goed gebruiken voor 3D-taarten, je kunt het goed stapelen en bijsnijden zonder dat het gaat barsten of instort ;-)

250 gram bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda
¼ theelepel zout
2 dl karnemelk
1 ½ theelepel vanille-extrakt
125 gram boter (op kamertemperatuur)
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren (L) (op kamertemperatuur)

Verwarm de oven voor 160ºC. Vet 2 vormen in met een doorsnede van 20 cm. Je kunt de cake ook in 1 vorm bakken, dan wordt de taart ruim 6 centimeter hoog maar moet je wel een langere baktijd hanteren, reken op ongeveer 1 à 1½ uur, begin met controleren (satéprikker) na ongeveer 45 minuten.
Mix de boter en de suiker tot een luchtige massa. Zet de mixer een standje lager en klop er één voor één de eieren door, zorg dat de eieren goed opgenomen worden en er lucht komt in het mengsel.
Voeg de bloem, bakpoeder, soda en zout samen in een kom. Giet het vanille-extrakt bij de karnemelk. Voeg nu, afgewisseld, bloem en karnemelk toe aan het bloemmengsel, begin én eindig met de bloem. Zorg dat je alles op een rustige stand mixt, net genoeg totdat de bloem en karnemelk opgenomen zijn.
Giet nu het beslag in de 2 vormen in bak ongeveer 35 minuten (het kan ietsje langer duren), even testen met een satéprikker, maar je ziet het ook aan de taart, die gaat als hij gaar is los komen van de vorm.
Laat de taart in de vorm zeker 10 minuten afkoelen voordat je deze lost op een rooster. Laat het daar volledig afkoelen. Je kunt deze taart overigens ook goed invriezen, maar zo net uit de oven, bijna ;-) afgekoeld, vind ik hem het lekkerst!
Je kunt deze kapsels vullen met alles dat je wilt of gewoon als cake eten. Als je de taart vult, het wordt wel een stuk machtiger dan gewone biscuittaart maar wel heeel lekker :-)

Spice Cake

 Spice Cake

Deze taart heb ik voor het eerst gemaakt met Sinterklaas, en het rook echt verrukkelijk, zo'n heerlijk aroma van (speculaas)kruiden door je hele huis, voor mij een echte winterse geur! :-) De taart heeft veel smaak van zichzelf, je kunt het ook gewoon als cake eten, ik heb er zelf een laag banketbakkersroom in gedaan wat overigens ook heerlijk smaakte.
De taart is met de aangegeven hoeveelheden kruiden behoorlijk pittig, wil je de smaak wat zachter, dan kun je de hoeveelheid kruiden aanpassen volgens de *hoeveelheden. Het recept komt overigens weer uit mijn lijfboek van de Whimsical Bakehouse, de hoeveelheid kruiden heb ik iets aangepast.

255 gram boter
300 gram kristalsuiker
4 grote eierdooiers
375 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
¾ theelepel dubbelkoolzure soda
1 ½ theelepel nootmuskaatpoeder (of *½ theelepel)
1 ½ theelepel kaneelpoeder (of * hetzelfde)
¾ theelepel kruidnagel poeder (of *½ theelepel)
(en * ½ theelepel gemberpoeder toevoegen)
¾ theelepel zout
260 ml karnemelk
4 grote eiwitten
100 gram kristalsuiker

Vet 2 ronde vormen in met een doorsnede van 22 (of 24) cm. Verwarm de over voor op 175ºC. Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn! Doe de suiker en de boter samen in een kom en mix op hoge snelheid totdat het luchtig is. Zet de mixer een standje lager en voeg de 4 eierdooiers toe, mix totdat het goed opgenomen is.
Voeg alle bloem, kruiden, zout, bakpoeder en soda samen in een kom. Mix dan, op lage snelheid, een gedeelte van het bloemmengsel erin en dan een gedeelte van de karnemelk. Zorg dat je niet te lang mixt, net genoeg om alles goed door elkaar te mengen.
Doe de eiwitten in een aparte kom en mix ze totdat ze luchtig en wit beginnen te worden, voeg dan langzaam de suiker toe en mix op hoge snelheid totdat de eiwitten stijve pieken gaan vormen. Vouw daarna de eiwitten voorzichtig door het deegmengsel. Giet dan 2/3 van het beslag in de ene vorm en 1/3 van het beslag in de andere vorm. Bak de meest gevulde vorm zo'n 30-35 minuten, en de andere vorm zo'n 20-25 minuten. Dit kunnen ook, afhankelijk van je oven, rustig 10 minuten meer zijn. Gewoon even testen met een satéprikker of deze er schoon uitkomt.
Laat de kapsel in de vorm zo'n 20 minuten afkoelen voordat je ze eruit haalt, daarna verder in z'n geheel laten afkoelen op een rooster. De smaak van deze kruidentaart wordt nog lekkerder als je het een nachtje goed in huishoudfolie ingepakt laat staan en de volgende dag verder verwerkt.

Kastanje-chocotaart

Kastanje-chocotaart

Ik heb deze taart voor het eerst gemaakt aangezien mijn lief helemaal "into" de kastanjes is en ik het zelf ook heel leuk vind om weer iets nieuws te proberen, het resultaat bleek bijzonder lekker, eigenlijk verrassend lekker :-) De taart heeft van buiten een rustiek uiterlijk maar van binnen is het een fluweelachtige chocolademassa, zachtzoet van smaak, puur genieten! Zelf vind ik het een echte dessert-taart maar de volgende dag bij de thee doet ie het eigenlijk nog net zo goed ;-) Je kunt de taart zonder iets serveren of met een laagje slagroom bovenop bestrooid met cacaopoeder.

250 gram pure chocolade, in kleine stukjes (kies een goede chocolade!)
6 eieren (L), gesplitst
snufje zout
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
435 gram ongezoete kastanjepuree (blik)
1 eetlepels rum
1 theelepel vanille extrakt
50 gram fijne tafelsuiker
25 gram bruine basterdsuiker

Vet een springvorm in van 24 cm en verwarm de oven op 180ºC. Laat de chocolade au bain marie of in de magnetron smelten. Roer de kastanjepuree en de boter door elkaar en meng er vervolgens de rum, vanille, bruine basterdsuiker, losgeklopte eierdooiers en op het laatst de gesmolten chocolade door. Even met de mixer of de keukenmachine gaat het makkelijkst.
Klop in een grote, schone kom de eiwitten met het snufje zout tot schuim. Doe er beetje voor beetje de suiker bij en klop totdat je een glanzend stevig schuim hebt dat in pieken blijft staan.
Roer nu een flinke eetlepel schuim door de kastanjepuree om het wat losser te maken. Klop daarna het schuim in drie porties door het kastanjemengsel. Giet het beslag in de vorm en bak deze zo'n 50 à 60 minuten totdat de taart gerezen en stevig is. Je kunt even controleren met een satéprikker of het stevig genoeg is, de satéprikker zal er niet helemaal schoon uitkomen door de puree die erin zit. De baktijd is afhankelijk van de ovenwarmte, mijn oven begint veel lager en het duurde bij mij dan ook meer dan 60 minuten voordat de taart gaar was.
Laat de taart zo'n 20 minuten afkoelen in de vorm, zet hem daarna op een rooster. De bovenkant ziet er na het bakken mooi rustiek uit (ja, gebarsten kun je ook zeggen ;-) ), tijdens het afkoelen zal de taart in het midden wat gaan zakken. Je kunt de taart voor het serveren bestrijken met een laag lichtzoete slagroom, ook de kastanjeroom (zie Kerstvullingen) erop is erg lekker. Voor de looks kun je er nog wat gezeefde cacaopoeder over strooien!

Chocoladetaart de Luxe

Chocoladetaart de Luxe

Een chocoladetaart tjsokvol chocolade, pecannoten, in rum geweekte abrikoosjes en koekkruimels. Kortom, ECHTE chocoladetaart en heel geschikt als dessert! Er gaat in dit recept geen bloem en dat kun je proeven, de taart blijft heerlijk smeuïg van binnen. Dit recept komt ook van de Whimsical Bakehouse en volgens de auteurs is dit hun meest gewilde kersttaart, en dat kan ik me helemaal voorstellen ;-)

70 ml donkere rum (of een likeur naar eigen keuze)
300 gram gedroogde abrikoosjes
160 gram pecannoten
1 eetlepel bloem
170 gram roomboter
200 gram suiker
5 grote eieren
170 gram pure chocolade (65% cacaogehalte), gesmolten en even wat laten afkoelen
1 ½ theelepel vanille extract
10 digistive biscuits in kruimels

Begin een avond van te voren en doe de abrikozen en rum samen in een pannetje en laat zo een nachtje staan. Hak de abrikozen met de overgebleven rum in de foodprocessor tot kleine stukjes en laat staan tot gebruik. Hak de pecannoten met de bloem ook fijn, tot hele kleine stukjes en laat ook staan tot gebruik. Maal de 10 biscuitjes ook met de foodprocessor fijn tot kruimels en zet ze in een bakje tot gebruik.
Vet een vorm van 22 cm doorsnede in (een vorm van 24 cm doorsnede is ook prima) en verwarm de oven voor op 175ºC.
Zorg dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn. Doe de boter en suiker samen in een kom en mix totdat het er luchtig uitziet. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix goed door. Het mengsel kan er een beetje klonterig uitzien maar dat geeft niet. Voeg vervolgens de gesmolten en wat afgekoelde chocolade en vanille extract toe en mix weer even door. Voeg de fijngehakte pecannoten en biscuitkruimels toe en, als alles goed gemengd is, spatel dan de abrikozenstukjes erdoor. Giet het mengsel in het bakblik en bak ongeveer 40 à 45 minuten of totdat een satéprikker er vrij schoon uitkomt. Het kan wel een kwartier langer duren, afhankelijk van de oventemperatuur. Zelf heb ik na 45 minuten een stuk alufolie op de bovenkant gelegd om verbranden te voorkomen. Let wel goed op dat je de taart niet "overbakt", er mogen een beetje plakkerige kruimels aan de satéprikker zitten bij de test, de taart gaart ook altijd nog een beetje na. Laat de taart afkoelen in de vorm. Nu kun je de taart naar keuze overgieten met ganache of eventueel ook bekleden met marsepein. Het is overigens geen taart om nog te vullen, deze is echt al goed gevuld van zichzelf! :-)

Gespikkelde Mokkataart uit Whimsical Bakehouse

Gespikkelde Mokkataart uit Whimsical Bakehouse

Nog een recept uit het Whimsical Bakehouse, wat al zo ongeveer mijn lijfboek aan het worden is ;-) Deze taart is een superlekkere combinatie van een (zachte) koffiesmaak met chocolade. Je kunt de chocolade raspen zoals zij zeggen in het recept of in kleine stukjes hakken, allebei erg lekker :-) Ik heb het zelf gemaakt met een chocolade/mokkacrème erin, maar het zal ook erg lekker zijn met chocolademousse of een mousse met Baileys.

170 gram boter
300 gram fijne tafelsuiker
5 grote eierdooiers (L)
1 theelepel vanille extract
310 gram zelfrijzend bakmeel
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
1 eetlepel en ¼ theelepel espresso oploskoffie
50 ml heet water
175 ml melk
50 gram (of meer :-) ) geraspte pure chocolade (of in hele kleine stukjes gehakt)

Vet 2 ronde vormen in met een doorsnede van 20 cm. Verwarm de oven voor op 175ºC. Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn. Mix de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg de eierdooiers toe en de vanille en mix alles goed door.
Doe de gezeefde bloem samen met het bakpoeder en het zout in een kom. Los de espressopoeder op in het hete water en vul dit aan met de melk.
Terwijl je op lage stand blijft mixen, voeg je beurtelings een gedeelte van het bloemmengsel toe en van het koffiemengsel. Mix op lage stand tot het een egaal beslag is geworden. Spatel als laatste de chocoladespikkels erdoor. Giet dan 2/3 van het beslag in de ene vorm en 1/3 van het beslag in de andere vorm. Bak de meeste gevulde vorm zo'n 30 à 35 minuten, de andere vorm ongeveer 25 à 30 minuten. Het kan iets langer duren, het beste is om even te testen met een satéprikker of deze er schoon uitkomt. Laat de taarten eerst zo'n 15 minuten in de vorm afkoelen voordat je ze op een rooster omkeert.

Chocoladetaart uit Whimsical Bakehouse

Chocoladetaart uit Whimsical Bakehouse

Ook dit recept komt van de Whimsical Bakehouse en is hun meeste populaire taart in het assortiment. Ik vind het in ieder geval een verrukkelijke taart, smeuïg, niet zwaar en met een echte chocoladesmaak. Het is een vrij donker chocoladegebak, zeker vergeleken met de Ovomaltine chocotaart eerder genoemd. Beide chocoladetaarten en de bananentaart gebruik ik ook voor mijn marsepeinen taarten.

210 ml hete koffie
90 gram cacaopoeder
210 ml koud water
375 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels dubbelkoolzure soda
½ theelepel bakpoeder
¾ theelepel zout
225 gram boter
450 gram kristalsuiker
4 grote eieren (L)
1 ½ theelepel vanille extract

Vet 2 ronde vormen in met een doorsnede van 26 cm. Verwarm de over voor op 175ºC. Doe de koffie met de cacaopoeder samen in een kom en klop totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg dan het koude water toe en roer goed door.
Doe de gezeefde bloem samen met de soda, bakpoeder en zout in een andere kom.
Mix de boter (zorg weer dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn) samen met de suiker tot een luchtige massa. Voeg dan één voor één de eieren toe en blijf mixen totdat het een egale massa is, voeg het vanille extract toe en roer nog even door. Terwijl je op lage stand blijft mixen, voeg je om de beurt een gedeelte van het bloemmengsel toe en van het koffie/cacaomengsel. Blijf mixen totdat het beslag er goed en egaal uitziet. Giet dan 2/3 van het beslag in de ene vorm en de rest in de andere. De meer gevulde vorm bak je zo'n 30 à 35 minuten en de kleinere zo'n 20 à 25 minuten of totdat een satéprikker er bij het testen schoon uitkomt. Het kan ook best iets langer duren dan de aangegeven tijd! Laat de taarten eerst zo'n 20 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt!

Tip: Voor de Koninklijke verjaardagstaart heb ik dit recept uitgeprobeerd met sinaasappelrasp door het deeg, en het was verrukkelijk! Het deeg rook al zo heerlijk voordat het gebakken was! Gebruik hiervoor de rasp van 1½ sinaasappel, goed schoongeboend. Doe dit op het laatst erbij. Je kunt wat van het water vervangen door een scheut Cointreau. Trempeer na het bakken de taart met Cointreau (zonder is ook al heerlijk hoor) en gebruik als vulling de Fruity Orange Marmelade van Chivers en smullen maar! Ook erg lekker is een tweede laag vulling van ganache of chococrème.

Bananentaart uit Whimsical Bakehouse

Bananentaart uit Whimsical Bakehouse

Dit recept komt uit het boek Whimsical Bakehouse van Kaye en Liv Hansen. De taart is ondanks de toevoeging van flink wat boter toch luchtig en heeft een heerlijke, niet overheersende, bananensmaak. Maar je moet natuurlijk wel van bananen houden! :-)

225 gram boter
300 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
3 grote eieren (L)
3 grote bananen geprakt
375 gram zelfrijzend bakmeel
1 ½ theelepel bakpoeder
¾ theelepel zout

Vet 2 ronde bakvormen in met een doorsnede van 22 cm. Verwarm de oven op 175ºC. Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn! Mix in een kom de boter met de suiker tot het licht en schuimig is. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed. Voeg de banaan toe, roer even door en doe het meel plus bakpoeder en zout erbij. Even mixen op lage stand totdat alles egaal is. Giet 2/3 van het beslag in de ene vorm en bak die 30 à 35 minuten of totdat een satéprikker er schoon uitkomt. Giet de overgebleven 1/3 in de andere vorm en bak deze zo ongeveer 20 à 25 minuten en test weer even of de sateprikker er schoon uitkomt. Laat de taarten eerst 15 à 20 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt.

Chocoladetaart van Nigella

Chocoladetaart van Nigella

Ik ben absoluut een grote fan van de boeken van Nigella Lawson! Niet alleen maakt ze hemelse happen, maar haar boeken zijn ook een genot om te lezen en bij weg te dromen. Dit is een van haar recepten -zij noemt het Chocoladetaart met Maltezers- dat supereenvoudig is en een heerlijk luchtige taart geeft met een zachte chocoladesmaak.

150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram suiker
3 eieren (L)
1,75 dl melk
15 gram boter
2 eetlepels Ovomaltine ( of andere oploschocomel, wel de poedervariant!)
175 gram bloem
25 gram cacao, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda

Vet van te voren 2 taartvormen in met een doorsnede van 20 cm. Verwarm de oven voor op 175ºC. Klop de eieren en de suiker licht en schuimig. Verhit in een pannetje de melk, de boter en de Ovomaltine tot de boter smelt en het mengsel heet is maar niet kookt. Giet dit mengsel, al kloppende, bij het eiermengsel. Spatel daarna de bloem (met bakpoeder en soda) en de cacao erdoor. Verdeel het beslag over 2 vormen en zet ze 25 minuten in de oven. De taarten moeten dan gerezen zijn en verend aanvoelen. Laat ze 5 à 10 minuutjes afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Chocolade Truffeltaart

Chocolade Truffeltaart

Een echte klassieker deze taart, lekker voor bij de koffie/thee maar ook als dessert! Dit is er eentje met met een verrassend lekkere taartbodem en een pittige bite van de koekkruimels in de truffellaag. Je kunt de vulling natuurlijk ook aanpassen, ik zal hier een truffelroomvulling met pure chocola geven en ook eentje van witte chocolade.

Voor het deeg:
75 gram boter
75 gram witte bastersuiker
2 eieren (M), losgeklopt
75 gram zelfrijzend bakmeel
½ thl. bakpoeder
25 gram cacaopoeder
50 gram gemalen amandelen

Voor de truffelvulling:
350 gram pure chocolade
100 gram boter
3 dl slagroom
75 gram koekkruimels
3 el. bruine rum

Vet een springvorm in met een doorsnede van 20 cm. Klop de boter en suiker tot een luchtige massa. Voeg de eieren toe en mix het mengsel goed door. Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de cacao boven een kom. Roer dit samen met de gemalen amandelen door het eimengsel. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart 20 à 25 minuten op 180ºC. Laat de taart verder geheel afkoelen.
Voor de truffellaag verwarm je de chocolade, boter en de slagroom langzaam in een steelpan. Roer dit tot een glad mengsel. Laat het afkoelen en zet het dan 30 minuten in de koelkast. Roer het goed door en zet het nogmaals 30 minuten in de koelkast. Voeg daarna de koekkruimels en de bruine rum toe en nogmaals goed doorroeren. Schep dit mengsel op de taart en zet de taart zo'n 3 uur in de koelkast.

Variatie met witte chocoladetruffellaag:
1 dl slagroom
150 gram witte chocolade, in stukjes
350 gram mascarpone

Voor deze truffellaag smelt je de slagroom met de chocolade in een steelpan. Roer dit tot een egale massa. Laat het mengsel afkoelen tot de massa weer dikker wordt. Roer er dan de mascarpone door en schenk dit mengsel op de taart. Zet de taart in de koelkast en laat zo'n 3 uur opstijven. Heel lekker hierbij is om eerst op de taartbodem een laag gekneusde frambozen te leggen en dan de witte truffellaag erop te gieten.

Tip: Je kunt deze, ozo makkelijke en lekkere taartbodem, ook vullen met bijvoorbeeld een frisse bavarois en daar wat witte of pure chocola overheen raspen. Of als vulling één van de mousses gebruiken die ik bij taartvullingen vermeld heb.

Chique petitfours

Chique petitfours

Dit zijn voor mij echte juweeltjes, gevuld met een lekkere frisse bavarois en gemaakt in ton-sur-ton tinten, erg lekker en helemaal sjiek de friemel! :-) Je kunt de gebakjes natuurlijk ook in andere tinten maken zoals framboos en bosvruchten samen, en als je niet zo'n ton-sur-ton mens bent zoals ik ;-) kun je ook van alles mengen uiteraard.

chocoladecake (gekocht of zelfgemaakt voor 2 vormen van 20x20 cm)
12 blaadjes gelatine
2 dl mangosap (uit pak of blik)
2 dl bloedsinaasappelsap (Sanguinello)
sap van ½ limoen
8 dl slagroom
130 gram suiker
voor het geleilaagje:
1 dl mangosap
1 dl bloedsinaasappelsap
2 blaadjes gelatine

Bekleed de vormen van 20x20 cm (of qua inhoud evengrote schalen) met plasticfolie, laat het ruim over de randen hangen, aangezien je straks als het gebak klaar is het eruit moet kunnen trekken.
Snijd de cake in plakken of gebruik een zelfgemaakte chocoladecake van de juiste grootte (de chocoladetaart van Whimsical of de chocolade/jam(cup)cake is erg lekker hierbij).
Week de gelatine in ruim water voor ongeveer 5 minuten. Neem 2 steelpannetjes en doe de mangosap in de ene en de bloedsinaasappelsap in de andere, breng tegen de kook aan. Breng de mangosap op smaak met de limoensap. Los in elke pan 5 uitgeknepen gelatineblaadjes op, haal ze van het vuur en laat de mengsels afkoelen. Wacht totdat ze lobbig beginnen te worden maar niet al gaan geleren!
Klop de slagroom met de suiker lobbig en verdeel het over beide mengsels. Spatel het er voorzichtig door totdat het mengsel goed schenkbaar en mooi glad is. Verdeel elke mengsel over een vorm en laat ze in de koelkast zo'n 8 uur (of een nacht) opstijven.
Breng na een uur of 4 opstijven een laagje gelei aan op de bavarois. Week hiervoor de 2 gelatineblaadjes in ruim koud water voor zo'n 5 minuten. Doe de mangosap en de sinaasappelsap ieder in een apart pannetje, verwarm het en doe er de 1 uitgeknepen gelatineblaadje bij. Laat het afkoelen en strijk dan met een kwastje een dun laagje mangogelei op de mangobavarois. Doe hetzelfde met de bloedsinaasappelgelei. Breng desgewenst een uur na het opstijven nog een tweede laagje aan. Laat de bavarois verder opstijven

Los de bavarois uit de vormen door ze voorzichtig aan het plastic eruit te trekken. Snijd ze met een warm mes in blokjes van 4x4 cm en versier ze eventueel, voor extra sjiek de friemel, met goud-of zilverpilletjes. Je maakt met dit recept 50 chique petitfours.

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

De gevulde speculaas waar ik groot mee geworden ben! :-) Het recept is nog van mijn oma en heeft een ereplaatsje in het familiealbum, elk jaar met Sinterklaas wordt het gemaakt en als we als we heel zoet geweest zijn ;-) krijgen we het nog een keertje op herhaling met de kerst. Begin wel al minimaal een week van te voren met het maken ervan, hoe langer het intrekt, hoe lekkerder het wordt! Deze hoeveelheid is voldoende voor een springvorm van 24/26 cm doorsnede.

Voor het speculaasdeeg:
120 gram donkerbruine basterdsuiker
180 gram roomboter of margarine
240 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel speculaaskruiden

Meng in een kom de meel, suiker en kruiden en voeg de boter in kleine blokjes toe. Kneed alles samen, eerst tot een fijn-kruimelig geheel, vervolgens tot een samenhangend en soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plastic folie. Laat het deeg 3-5 dagen rusten in de koelkast.

Voor de amandelspijs:
150 gram blanke amandelen
150 gram kristalsuiker
1 theelepel citroensap
rasp van 1 citroen
½ klein ei *
2 eetlepels koffiemelk *
* deze laatste twee ingrediënten voeg je toe als je de speculaas gaat bakken

Maal de amandelen fijn in de keukenmachine of amandelmolentje. Boen de citroen goed schoon en rasp de fijne schil eraf. Meng de amandelen met de suiker, citroensap en citroenrasp, je kunt dit met de hand doen of ook gewoon in de keukenmachine. Bewaar de amandelspijs goed afgesloten in de koelkast minstens 5 dagen voordat je het gebruikt. Zo trekt de smaak goed in! Door de citroenrasp wordt het een lekker fris en citroenig spijsje, heerlijk :-)

De gevulde speculaas bakken:
Laat het speculaasdeeg eerst op kamertemperatuur komen, anders breekt het zo bij het uitrollen. Verwarm de oven voor op 175ºC en vet een springvorm in.
Rol de helft van het deeg uit tot een ronde lap en doe die in de vorm, maak een klein opstaand randje langs de zijkant. Doe het ei en de koffiemelk bij het spijs en roer het wat losser. Verdeel het spijs over het deeg en maak van het overige deeg een tweede ronde lap die je erover legt. Leg bovenop de koek halve amandeltjes en bestrijk alles met een losgeklopt ei. Bak de gevulde speculaas zo'n 40 minuten in de oven. Laat hem helemaal afkoelen in de vorm.

Kwarktaart uit de oven

Kwarktaart uit de oven

Dit is mijn favoriete kwarktaartrecept, ook uit het familiealbum. De smaak is heel fris door de citroen en het deeg echt lekker knapperig. Toen ik voor het eerst een kwarktaart zag die niet gebakken was (uit zo'n pakje), was ik wel even heel verbaasd, tot dan toe wist ik niet beter dan dat je ze lekker in de oven moest bakken! :-)

Voor het deeg:
250 gram zelfrijzend bakmeel
110 gram boter of margarine
110 gram witte basterdsuiker
2 eierdooiers
2 eetlepels melk
snufje zout en een beetje citroensap voor de smaak

Voor de vulling:
500 gram kwark
175 gram suiker
2 eierdooiers
4 eiwitten, stijfgeslagen
40 gram custard
sap van ½ citroen
rasp van 1 citroen
100 gram rozijnen (eventueel geweekt in rum)
1 dl melk

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en maak hiermee een glad zandtaartdeeg. Bekleed hiermee een ingevette springvorm met een doorsnede van 24 cm. Hou een beetje deeg achter en maak een opstaande rand. Voor de vulling: meng de suiker met de citroenrasp en eierdooiers. Voeg dan de custard, kwark, melk, citroensap en de rozijnen toe. Spatel als laatste de stijfgeslagen eiwitten erdoor. Vul de vorm met de kwarkvulling en bak de taart 1 à 1,5 uur op 200 ºC.

Brownies (familie recept)

Brownies

Ook dit is een recept met familietraditie en wel eentje die bovenaan ieder z'n favorietenlijst staat! Eigenlijk heel eenvoudig om te maken maar absoluut verrukkelijk! Extra pluspunt is dat je van dit recept een grote bak met brownies krijgt, heel goed om te trakteren voor welke gelegenheid dan ook. :-)

150 gram melkchocolade
100 gram pure chocolade
250 gram boter of margarine
300 gram lichtbruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
5 eieren (M)
zakje walnoten (hoeveelheid naar keuze)
zakje chocoladeglazuur

Breek de chocola in stukjes en doe ze samen met de boter in een schaal. Verwarm de schaal au bain marie of gewoon in de magnetron (lage stand) totdat de boter en chocola gesmolten zijn, roer even door tot een egale massa. Mix de eieren, basterdsuiker en vanillesuiker tot een schuimige massa en voeg beetje bij beetje de bloem toe, gewoon blijven mixen. Voeg de chocolademassa toe en roer door elkaar. Voeg als laatste de noten toe en nog even doorroeren. Giet alles in de met bakpapier bekleedde vorm (20 x 30 cm) en bak de brownies ongeveer 35 à 40 op 165ºC. Laat het gebak afkoelen. Je kunt de kant en klare chocoglazuur even verwarmen en erover gieten maar zonder smaken de brownies ook al heerlijk!
NB. let wel goed op de baktijd, een paar minuutjes teveel kan het verschil zijn tussen een helemaal droge brownie of eentje die nog een beetje klef van binnen is!

Tip: Afhankelijk van wat je het lekkerst vindt kun je de brownie op een hogere of juist lagere temperatuur bakken. Bij een lagere temperatuur (150ºC) krijgt het beslag meer kans om te rijzen en krijgt de brownie een cakeachtige structuur. Is de temperatuur hoger (175ºC) dan wordt er eerder een korst gevormd waardoor de brownie minder kan rijzen en van binnen meer klef blijft.

Biscuitdeeg

Biscuitdeeg

Dit recept is een "gouwe ouwe" en er is geen feestdag zonder deze taart bij mijn familie. Zelf maakte ik als kind hiermee de mokkataart voor de verjaardag van mijn vader, apetrots was ik erop! Momenteel gebruik ik voor mijn taarten de biscuitmix van Soezie of van de Leukste taarten webshop maar dit is, en blijft, een goed en lekker recept.

150 gram cakemeel
120 gram witte basterdsuiker
5 eieren (M)
2 zakjes vanillesuiker

Vet een springvorm in met een doorsnede van 24 cm. Klop de eieren één voor één los en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Met de handmixer kloppen totdat je een dikke crème gekregen hebt. Het beste is om zo'n 10 minuten te mixen! Zeef het meel en spatel voorzichtig beetje voor beetje de meel erdoor met een houten lepel. Bak de taart ongeveer 35 à 40 minuten in de oven op 175ºC. Wel eerst even controleren met een satéprikker of de taart gaar is!

Tip: Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Komen ze direkt uit de koelkast, leg ze dan eerst even in een kom heet water.Voor dit recept is het heel belangrijk dat je lang genoeg mixt, hierdoor komt er veel lucht bij het beslag en dat zorgt ervoor dat de taart mooi rijst.